Petra StoparPetra Stopar

Papeška rezidenca v Castel Gandolfu odslej muzej

Cerkev po svetu | 19.10.2016, 08:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek vse prostore letne papeške rezidence v Castel Gandolfu v Albanskem gričevju odpira za obiskovalce. Dvorec, približno 30 kilometrov južno od Rima, v katerem so papeži štiri stoletja preživljali poletje, bo v celoti spremenjen v muzej, poroča spletni portal tednika Družina.

Vrtove Castel Gandolfa je papež za obiskovalce odprl že spomladi 2014. Od tega petka pa bo papeško bivališče povsem odprto za obiskovalce.

Za razliko od svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je poletja rad preživljal v Castel Gandolfu, se je Frančišek dopustovanju v tem malem italijanskem mestu odpovedal. Dvorec v Castel Gandolfu je v lasti papežev od 17. stoletja dalje. Papež Urban III. ga je spremenil v svojo letno rezidenco.

Obiskovalci si bodo lahko odslej ogledali papeško spalnico in zasebno kapelo, v kateri bodo lahko molili v tišini. Na ogled bosta tudi knjižnica in pisarna, v kateri so papeži poleti sprejemali goste. Slovesno odprtje 21. oktobra bodo pospremili nagovori, vodenje po prostorih in koncert, na katerem bo po navedbah iz Vatikana nastopil kitajski orkester.

Vir: druzina.si

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.