Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

IX. Konferenca znanstvenikov in gospodarstvenikov

Slovenci po svetu | 26.10.2016, 08:00 Matjaž Merljak

Na inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani bo jutri in v petek potekala deveta konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije. Pripravlja jo jo Svetovni slovenski kongres. Osrednje programske točke bodo: vloga in vpliv družinskih podjetij v gospodarstvu; povezave med znanostjo in gospodarstvom; ustanovitev in vzpon novih podjetij in predstavitev raziskovalnih del in dobrih praks doma in po svetu.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič je to 32. vseslovensko strokovno srečanje te vrste, ki jih dvakrat letno organizira Svetovni slovenski kongres.

Pomen družinskih podjetij v Sloveniji in v svetu je zelo velik. V Sloveniji in v razvitem svetu ustvarijo več kot dve tretjini celotne prodaje. V razvitem svetu so po številu zaposlenih to velika, srednja in manjša podjetja, pri nas pa večinoma mikro in majhna podjetja z manj kot 50 zaposlenimi in so v lasti prve generacije. Naglasil je še, da bomo morali medgenaracijsko tradicijo družinskih podjetij pri nas znova zgraditi. Po vojni je namreč prejšnji politični režim uničil ali odgnal v tujino večino uspešnih slovenskih družinskih podjetij. Poleg tega je vse do osamosvojitve diskriminiral družinska podjetja in ni dovolil večjih podjetij v družinski lasti ter je tako na splošno zaviral podjetništvo, ki ni bilo v državni lasti in pod nadzorom politike. Na tem področju se zadeve spreminjajo zelo počasi in s tem se dela velika škoda slovenskemu gospodarstvu, saj je zakonodaja še vedno usmerjena v podporo večinoma neučinkovitim velikim državnim podjetjem in bankam.

Častno pokroviteljstvo konference je prevzel predsednik vlade Miro Cerar, pri pripravi pa so sodelovali člani organizacijskega odbora, ki so s svojimi nasveti in dragocenimi izkušnjami sooblikovali program:

Ob začetku konference bodo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na konferenci in kasneje v pisarni Svetovnega slovenskega kongresa. Za dodatne informacije lahko pišete po elektronski pošti ali pa pokličete na telefon 01/24-28-550.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.