Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenci v sosednjih državah (foto: slomak.net)
Slovenci v sosednjih državah

Slomak: Olip nasledil Pavšiča

Slovenci po svetu | 11.10.2016, 08:34 Matjaž Merljak

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip je novi koordinator Slovenske manjšinske koordinacije (Slomak). Predsedniške posle je prevzel od predsednika SKGZ Rudija Pavšiča po načelu rotacije med predstavniki slovenskih manjšin iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Do predaje poslov je prišlo v torek, 4. oktobra 2016, v Strasbourgu ob izteku dvodnevnega obiska delegacije Slomak v Evropskem parlamentu in v Svetu Evrope. Predstavniki Slovenske manjšinske koordinacije so bili tokrat drugič na obisku v evropskih institucijah. Prvič so jih obiskali ob ustanovitvi koordinacije osmih krovnih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Delegacija iz štirih držav je tokrat opozorila na vprašanje manjšin v Evropi. V prvi vrsti so želeli spodbuditi Evropski parlament in poslance iz Slovenije in držav, kjer živijo Slovenci, da bi začeli spodbujati kolege ter začeli temeljito in sistemsko razpravo o manjšinskem vprašanju.

Predstavniki manjšin iz Avstrije, Italije in Madžarske so se v ponedeljek najprej srečali s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, nato pa so bili načrtovani še pogovori z evroposlanci Avstrije, Italije in Madžarske. Do teh srečanj pa ni prišlo. Slomak ugotavlja, da manjšinska vprašanja na evropski ravni zaenkrat nimajo prostora.

„Če tega vprašanja ne bomo ustrezno zastavili in ustrezno rešili, se bodo kopičila nova vprašanja novih manjšin,“ je dejal koordinator Slomaka Rudi Pavšič. Pavšič je med drugim pojasnil, da je težava manjšin v Evropi, da ne znajo oblikovati sistema. „Slomak je nastal z namenom, da združimo Slovence v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, ki imamo različno zgodovino, interese in potrebe, a vendar tudi nekaj skupnih imenovalcev,“ je dejal in dodal: „Nekaj skupnih imenovalcev imamo tudi s Slovenijo, državami, kjer živimo, in Evropo“.

Koordinator Slomaka je tudi ocenil, da Evropski parlament nerad razpravlja o manjšinskem vprašanju. „Rešitev manjšinskega vprašanja lahko terja več let“, je opozoril in dodal, da je manjšinsko vprašanje tudi vprašanje obmejnih prostorov. „Danes vemo, da so lahko slabo upravljani prostori ob meji lahko vir napetosti“, je še dejal Pavšič.

Delegacijo so v Evropskem parlamentu gostili evropski poslanci Patricija Šulin (EPP/SDS), Ivo Vajgl (Alde/Desus) in Tanja Fajon (S&D/SD). Šulinova je po srečanju za STA povedala, da je predstavnikom koordinacije predstavila svoje delo ter da so jih predstavniki Slomaka spraševali tudi o projektih, ki bi bili zanimivi za čezmejno sodelovanje. Poslanka je ob tem omenila goriško Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki bo ustanovljeno med občinami Nova Gorica, Šempeter in Gorica. Združenje, ki ga bo sofinancirala EU, bo delovalo na področju zdravstva in vzpostavitve Smaragdne poti.

Šulinova je še dejala, da Evropski parlament ni pristojen za reševanje manjšinske problematike, temveč so to države članice, ki imajo manjšine. „Te bi se morale med seboj bolje in plodnejše pogovarjati,“ je še ocenila.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.