Petra StoparPetra Stopar
Misijonar Peter Opeka v misijonski vasi (foto: Mateja Feltrin Novljan )
Misijonar Peter Opeka v misijonski vasi

AUDIO/VIDEO: Obhajamo že 90. misijonsko nedeljo

Slovenija | 23.10.2016, 11:18

V Katoliški Cerkvi praznujemo jubilejno 90. misijonsko nedeljo. Skupno vseslovensko praznovanje bo v Celju pri sv. Jožefu ob 15. uri, vsaka župnija pa pripravlja svoje misijonske vsebine in molitvene ure za naše misijonarje. Letošnje geslo misijonske nedelje je Samo če smo »usmiljeni kakor Oče«, smo misijonarji. Papež je v svoji poslanici Misijonarska Cerkev – pričevalka usmiljenja misijonsko poslanstvo povezal z usmiljenjem, h kateremu nas vabi sveto leto usmiljenja.

Misijonska nedelja je dan največje solidarnostne akcije po svetu: vsi kristjani zbirajo darove in molijo za graditev Cerkve v najbolj revnih krajih sveta. Marsikje pripravijo srečevanja z misijonarji. Misijonska nabirka zagotavlja osnovno materialno podporo njihovemu delovanju v najrevnejših deželah Afrike, Azije in Latinske Amerike. Papeške misijonske družbe imajo nalogo, da zbrane darove pravično in odgovorno razporedijo najpotrebnejšim škofijam oz. župnijam, redovnim skupnostim, cerkvenim združenjem in gibanjem. Pomoč številnim krščanskim skupnostim omogoča osnovno pastoralno in socialno delo ter gradnjo in obstoj krajevne Cerkve.

Na ta dan se verniki župnij po vsem svetu še posebej zavemo, da smo »udje enega Kristusovega telesa« in da moramo skrbeti drug za drugega. »Če en del trpi, trpijo z njim vsi deli, če je en del v časti, se z njim veselijo vsi« (1 Kor 12,26).

Izkupiček iz slovenske nabirke misijonske nedelje: leta 2015: 273.125 evrov; leta 2014: 322.595 evrov.

Nimajo vse Cerkve po svetu enakih možnosti – ne v duhovnem ne v materialnem smislu. Zato molimo drug za drugega, zato vsi prispevamo darove, s katerimi papeške misijonske družbe pomagajo najbolj revnim škofijam po svetu.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.