Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Cukjati: Sedanje stanje je daleč od sanj, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi

Slovenija | 21.10.2016, 14:23

Minulo soboto je bilo na Otočcu tradicionalno srečanje krščanske civilnodružbene pobude "Prebudimo Slovenijo". Tokrat je druženje nosilo naslov "Slovenija spet na preizkušnji". Eden od govornikov je bil tudi predsednik Zbora za republiko France Cukjati, ki je med drugim dejal, da je sedanje stanje slovenske družbe daleč od sanj, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi. Spregovoril pa je tudi o spravnem procesu.

Cukjati je uvodoma dejal, da je slovenski narod ne samo ob osamosvojitvi leta 1991, ampak tudi danes še vedno na preizkušnji. "Zlo ni nikoli dokončno premagano. Ne v človeku in ne v družbi. Po vsaki borbi je še vedno tu. Spremeni morda le svoj obraz in svojo ostrino," je opozoril Cukjati. "Sedanje stanje slovenske družbe je daleč od sanj, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi. Pred našimi očmi se dogajajo politična kadrovanja nesposobnih ali premeteno pokvarjenih ljudi. Javno in brez sramu se izrekajo krivične sodbe nad ljudmi, za katere se je omrežje, ki ni nikoli sestopilo z oblasti, odločilo, da jih uniči. Skrajno banalno in primitivno se določa »notranje sovražnike« po načelu, kdor ni z nami je proti nam. Kdor se ne ukloni razmišljanju koruptivnega omrežja, ostane pred zaprtimi vrati poklicne kariere in za vedno »drugorazredni« državljan."

Cukjati je nadaljeval, da se moramo zavedati stanja, da živimo v laži, da nas omrežje finančno izčrpava in da še vedno politično zakulisje določa »notranje sovražnike«, ki jih je treba uničiti z medijsko diskreditacijo ali montiranim sodnim procesom. Družba, ki sprevrže tri tisoč let stara pravila skupnega življenja: »ne laži, ne kradi, ne ubijaj«, postane družba trpljenja, je dejal Cukjati.

Komentiral je tudi tako imenovani spravni proces. Dejal je, da si dejanja sledijo po naslednjem vrstnem redu: 1. uboj – 2. zanikanje (oz. sprenevedanje) – 3. glas krvi (glas vesti) – 4. priznanje – 5. odpuščanje. "To je železna zakonitost spravnega procesa. Nobene faze ni možno preskočiti, če naj proces ostane verodostojen in naj resnično osvobodi in razbremeni medčloveške odnose," meni.

"Z vsiljevanjem odpuščanja tistim, ki zanj ne zaprosijo, nasprotno, ki se iz odpuščanja norčujejo: » še premalo smo vas!«, samo utrjujemo njihovo sovraštvo. Za dramo slovenskega bratomornega genocida je namreč značilno, da žrtve že davno nič več ne sovražijo povzročiteljev zločina, čeprav ti še vedno sovražijo svoje žrtve. Tega prekletstva se ne da na silo rešiti. Pa tudi z molkom in zaigrano pozabo preteklosti ne. Prav je, da smo vedno pripravljeni ponuditi roko sprave. A če nasprotnikovo roko na silo zgrabimo, nismo storili nič dobrega. Tudi evangelij nam ponuja trditev, da je Jezus odpuščal le tistim, ki so postali odpuščanja vredni," je na Otočcu nedavno dejal France Cukjati.

Na srečanju na Otočcu so zbrane nagovorili še dr. Andrej Capuder: Evropa skozi čas; dr. Verena Vidrih-Perko: Državljan Slovenije, kje je tvoje mesto?; dr. Zvone Štrubelj: Emigranti med nami in dr. Helena Jaklitsch: Aktiven kristjan? To pa ne!

Vir: Demokracija

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.