Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nova evropska tovarna robotov bo zrasla v Sloveniji

Politika | 21.10.2016, 11:40 Petra Stopar

Vodilni proizvajalec industrijskih robotov v svetu, japonsko podjetje Yaskawa Electric, se je odločil za širitev svoje proizvodnje v Sloveniji. O tem, v kateri državi bo zgradil novo evropsko tovarno, je razmišljal že nekaj časa, poleg naše države pa so bile v igri še Slovaška, Češka in Poljska. Natančna lokacija tovarne še ni znana, ima pa korporacija že nekaj let svojega zastopnika v Ribnici.

Predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa Bruno Schnekenburger je aprila letos za časnik Finance pojasnil, da sta v ožjem izboru za ustanovitev tovarne Slovenija in Poljska. Kot je dodal, se je naša država v ožji izbor uvrstila tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe. Ta naj bi po neuradnih informacijah naložba znašala 25 milijonov evrov, od tega bi lahko država po navedbah časnika prispevala pet milijonov evrov, v tovarni naj bi zaposlili 170 ljudi, lokacijo njene postavitve pa še izbirajo in naj bi jo našli do konca leta, še poročajo Finance in dodajajo, da bo imelo novo podjetje 21 milijonov evrov kapitala.

Poleg proizvodnje robotov, ki naj bi se razprostirala na kakih 30.000 kvadratnih metrih, bo imelo podjetje še razvojno-raziskovalni oddelek, zaradi česar bodo potrebovali visoko izobražene sodelavce. Predvideno je, da bodo postopoma zaposlili približno štirideset inženirjev, večinoma strojnike in mehatronike. Prve zaposlitve bodo po navedbah Financ možne čez dobri dve leti. Kot je ob tem povedal premier Miro Cerar, naložba v Slovenijo prinaša nova delovna mesta ter dokazuje, da smo Slovenci »tudi v zelo hudi konkurenci zmožni dobiti takšne investicije«.

Kot je znano, je Yaskawa Electric že dobri dve desetletji lastnica dveh podjetij na slovenskih tleh. Najprej je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec s sedežem v Ribnici, leta 1996 pa so v tem kraju ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Po mnenju direktorja Huberta Koslerja so Japonci zadovoljni z njihovimi »ljudmi, kakovostjo, poslovnimi rezultati in tudi dobaviteljsko verigo«.

Po podatkih družbe so sicer v Yaskawi Ristro v prvem poslovnem polletju, ki se je zanje končalo z avgustom, prodali za približno 16 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, njihov dobiček pred obdavčitvijo pa se je glede na primerljivo lansko polletje zvišal za približno desetino. Število zaposlenih so z nekaj manj kot 120 v prvem četrtletju ob poletju povečali na 128, ob koncu Yaskawinega poslovnega leta, februarja prihodnje leto, pa nameravajo zaposlovati več kot 130 ljudi. Glede polletnega poslovanja Yaskawe Slovenija, ki s šest zaposlenimi skrbi za prodajo na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, so navedli, da je ustvarilo približno desetodstotno rast prodaje, primerno tej pa se je okrepil tudi dobiček pred davki.

Nekaj utrinkov o tem, kako poteka proizvodnja v Ribnici, si lahko ogledate na zgornjem videoposnetku.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.