Petra StoparPetra Stopar

Gorenak: Koalicija se obnaša tako, kot da je pojedla vse znanje sveta

Slovenija | 20.10.2016, 13:13

V času zasedanja državnega zbora so na mizi pogosto tudi zakonski predlogi iz vrst opozicijskih strank. Koalicija jih vztrajno zavrača, opozarja poslanec SDS Vinko Gorenak, ki je v mandatu od 2004 do 2008 skrbel za usklajevanje zakonov z opozicijo. V več kot 60 odstotkih mu je to uspelo, danes je stanje popolnoma drugačno, kljub temu, da bi v korist državljanov tega usklajevanja moralo biti več.

Zadnji ne, ki ga je vlada poslala največji opozicijski stranki SDS so predlogi priporočil za odpravo zastaranja kazenskih postopkov in preprečevanja morebitnih zlorab. Poslanci SDS namreč opozarjajo, da enotne statistike glede zastaranja kazenskih postopkov ni. Zato predlagajo sklepe, s katerimi bi DZ, vladi, ministrstvu za pravosodje in pravosodju kot takemu priporočili, naj se stanje uredi tako, da se bo vedelo, koliko zadev je zastaralo.

V SDS nenehno zavračanje vidijo v vladni samozadostnosti. "Nekdo v koaliciji oziroma koalicija se resnično obnaša tako, kot da so pojedli vse znanje tega sveta. Kot da opozicija ne obstaja, kot da ta opozicija, vsaj SDS, ni vodila celo Evropske unije," je dejal poslanec Vinko Gorenak, ki je spomnil na usklajevanja v času vlade, ki jo je od 2004 do 2008 vodil Janez Janša. "Vladne zakone smo usklajevali s takratno opozicijo, predvsem s stranko SD, ki je bila takrat relativno močna, pa tudi z ostalimi takratnimi opozicijskimi strankami. Nam je uspelo uskladiti od 60 do 64 odstotkov vladnih zakonov z opozicijo na način, da je opozicija to podprla," je dejal.

Glede na vse glasnejše govorice o novem migrantskem valu je jasno, kje bi koalicija morala bolje sodelovati z opozicijo. "Če mi govorimo o zakonu o nadzoru državne meje, za katerega spremembe si prizadeva notranja ministrica, to ni zadeva ene vlade in koalicije, ampak je to zadeva Slovenije, kako bomo obvarovali mejo," je za Radio Ognjišče dejal poslanec SDS Vinko Gorenak.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.