Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenski vojaki (foto: nn)
Slovenski vojaki

Več kot sto posameznikov in družin v Slovenski vojski prejema pomoč Karitas

Slovenija | 23.10.2016, 06:15

Razmere v Slovenski vojski so že dalj časa predmet različnih javnih razprav. Sprva je bila v ospredju nezadostna ocena njene operativne sposobnosti in bojne pripravljenosti. A vse bolj pereče postaja vprašanje socialnega položaja njenih pripadnikov. V javnost je med drugim pricurljal podatek, da jih več kot sto prejema pomoč Karitas. To je potrdila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Vprašanje socialnega položaja naših vojakov je v začetku redne oktobrske seje državnega zbora odprl predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, poslanec SDS Žan Mahnič. Ne skrbi ga le podatek, da jim med drugim pomaga italijanska Karitas. "Poslušamo raznorazne zgodbe vojakov, ki so že 10, 15, 20 let v sistemu in dobivajo 650, 670 neto plače, s tem pa morajo preživeti sebe in svoje družine." Katičeva je pojasnila, da pomoč Karitas prejema približno 100 posameznikov in družin v Slovenski vojski. "Poleg vojakov, ki so zašli v finančno stisko zaradi daljšega bolniškega staleža, so to še vojaki, katerih partner je izgubil službo, vojaki ki imajo številčnejšo družino, to je štiri ali več otrok, vojaki, ki so deležni kakšne naravne nesreče, civilne osebe z zajamčenim osebnim dohodkom, zaposlene v Slovenski vojski, in nekateri upokojenci ministrstva za obrambo."

Mahnič je od Katičeve želel slišati, kaj bo storila, da bo bolje. Ta je pojasnila, da je njen resor znotraj veljavne zakonodaje za izboljšanje plač in posledično za večjo stimulativnost vojaškega poklica izvedel kar nekaj ukrepov. "Tako smo izplačevanje dodatkov po 59. členu Zakona o službi v Slovenski vojski uskladili z zakonskimi določbami, kar pomeni, da gre v večini primerov za fiksen znesek na plačo, ne glede na dejansko prisotnost. Da pogodbe za zaposlitev sklepamo za obdobje 10 let in izplačujemo nagrade tako za sklenitev pogodbe - za 10 let je to 5 povprečnih plač, za 5 let ena povprečna plača - kot tudi za njeno podaljšanje." Obrambno ministrstvo si po besedah Katičeve trenutno prizadeva predvsem za to, da bi vlada plačne razrede pripadnikov Slovenske vojske uskladila z novimi plačnimi razredi policistov po sklenitvi stavkovnega sporazuma. Hkrati se zavzema za spremembe na sistemski ravni. Oblikovanih naj bi bilo več predlogov, ki so na različnih stopnjah obravnave, največ novosti naj bi prinesla nov zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski.

V SDS po Mahničevih besedah pričakujejo konkretne ukrepe, saj je marsikaj, kar je omenila Katičeva, "samo gašenje požara, se pravi, da se uredi tisto, kar je najnujnejše, čeprav bi to že moralo biti narejeno". Na Mahničevo vprašanje, kdaj načrtuje uvedbo vsega, kar je naštela, je Katičeva odgovorila, da bi bil velik del rešitev v parlamentu lahko že do konca leta.

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.