Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Cerar: Vlada bo o slabi banki odločila prihodnji teden

Slovenija | 19.10.2016, 15:40 Andrej Šinko

Vlada se je na današnji seji obravnavala poročilo ministrstva za finance o ravnanju upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank pri določanju plačil njenim zaposlenim in zaposlenim v lastniških družbah. Medtem ko koalicijska DeSUS in SD zahtevata odhod predsednika upravnega odbora slabe banke Marka Simonetija, ker naj bi predlagal rešitev, ki bi zaobšla tako imenovani Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih, mu v SMC dajejo še eno priložnost, da pojasni zadeve.

Premier Miro Cerar je pripravo poročila ministrstvu za finance naročil po objavi posnetkov sej upravnega odbora slabe banke na spletnem portalu Pod črto, iz katerih je med drugim razvidno, da je vsaj v dveh primerih obšla tako imenovan Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih, ter da je sedanji predsednik upravnega odbora slabe banke Marko Simoneti predlagal nov obvod zakona, a predloga upravni odbor nato ni sprejel.

»V tej zadevi, ko gre za tako pomembno institucijo, ne morem pristati na to, da bi se sprejemale dokončne sodbe zgolj na podlagi medijskih izjav, na nek populističen način,« je dejal Cerar. Zato je napovedal, da bo vlada prihodnji teden zasedala kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank in da bodo na sejo povabili tudi predsednika upravnega odbora Marka Simonetija, »da bo lahko tudi osebno odgovoril na vprašanja, dileme, ki se porajajo v zvezi z znanimi dogodki«.

»Menim namreč, da mora pravna država vsakemu omogočiti, da se izjasni o dejstvih, ki so zanj pomembna. Pričakujem pa zelo jasno pojasnilo in tudi zelo jasne odgovore ministrstva za finance, kajti prihodnji teden bomo o tem, kaj se je dogajalo in kakšne bodo posledice ter ali bo kdo moral nositi odgovornost, sprejeli odločitev,« je povedal Cerar.

Poročilo po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman ugotavlja, da prejemki članov upravnega odbora v celoti upoštevajo usmeritve vlade in da so pogodbe poslovodnih oseb v družbah v lasti slabe banke skladne z Lahovnikovim zakonom. Ministrstvo je med drugim v danes obravnavanem vmesnem poročilu pregledalo tudi prejemke v družbah, ki so v pretežni ali delni lasti slabe banke, kjer je treba upoštevati določila Lahovnikovega zakona. Ugotovili so, da so obstoječe pogodbe skladne z zakonom, so pa zahtevali tudi nekaj dodatnih pojasnil, je dejala ministrica.

Pridobili so tudi pojasnilo, da razprave, ki so potekale na upravnem odboru Družbe za upravljanje terjatev bank, niso bile namenjene zlorabam ali izigravanju veljavne zakonodaje, iskale pa so se možne rešitve za nagrajevanje kriznih menedžerjev, ki jih želi angažirati slaba banka.

»Sklepi upravnega odbora tem razpravam niso sledili, saj so sklenjene pogodbe skladne z zakonom,« je poudarila Vraničar Ermanova. Dodatne pogodbe, ki bi lahko bile sporne, namreč niso bile sklenjene. Ker pa ministrica v prihodnje ne želi sporadično dobivati podatkov s slabe banke, so pripravili dopolnitev smernic za delovanje, na podlagi katerih bo želene podatke morala redno posredovati ministrstvu.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.