Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Predsednik Pahor začenja obisk pri Svetem sedežu, sestal se bo tudi s papežem Frančiškom

Slovenija | 16.10.2016, 12:40

Predsednik države Borut Pahor začenja danes uradni obisk v Vatikanu, kjer ga bo jutri na zasebni avdienci sprejel tudi papež Frančišek. Gre za uradni obisk našega predsednika pri Svetem sedežu. Sestal se bo tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom in kardinalom Francem Rodetom. Kot so sporočili iz urada predsednika pomeni obisk nadaljevanje rednega dialoga in je priložnost za izmenjavo pogledov na različne teme z visokimi predstavniki Svetega sedeža.

Predsednik Pahor bo obisk Vatikana začel danes popoldne pred Slovenskim papeškim zavodom Slovenik, kjer ga bo sprejel in pozdravil rektor zavoda Franc Mihelčič. Po ogledu zavoda si bo pod strokovnim vodstvom ogledal papeško palačo in vrtove v Castel Gandolfu, zvečer pa ga čaka še srečanje s Slovenci, ki živijo in delajo v Rimu.

Do obiska Pahorja pri svetem očetu, s katerim se bo srečal jutri dopoldne, prihaja ob 25. letnici osamosvojitve in 20. letnici obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10. obletnici ustanovitve novih škofij. Pahor bo te dogodke zaznamoval tudi s posaditvijo drevesa v vatikanskih vrtovih.

Kot so sporočili iz urada predsednika bo v pogovorih z visokimi predstavniki Svetega sedeža izražen interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih. Nazadnje je državni tajnik kardinal Parolin Slovenijo obiskal februarja ob uradnem odprtju Apostolske nunciature v Ljubljani. Odprtje novih prostorov Apostolske nunciature je pomenilo realizacija dogovora, ki ga je predsednik, takrat v funkciji predsednika vlade, sklenil s predhodnikom kardinala Parolina državnim tajnikom Bertonejem ob njegovem obisku v Sloveniji leta 2010. Sedaj je čas, da naredimo korak naprej, zato bo predsednik Pahor ob uradnem obisku ponovil vabilo papežu za obisk Slovenije, so zapisali v uradu predsednika.

Ob priložnosti uradnega obiska v Vatikanu bo predsednik Pahor obiskal tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal s knezom in velikim mojstrom reda Fra' Matthewom Festingom. Slednji mu bo izročil najpomembnejše odlikovanje Suverenega malteškega viteškega reda: ''Ogrlico reda pro merito melitensi''.

Jutri popoldne ima Pahor na sporedu še srečanje s kardinalom Francem Rodetom, sprejel ga bo v svoji rezidenci, nato bo kot že omenjeno v vatikanskih vrtovih zasadil drevo, se srečal slovenskimi rojaki, ki živijo in delujejo v Rimu ter si za sklep obiska ogleda še Vatikanske muzeje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...