Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež: Dialog podira zidove ločitev in nerazumevanj

| 22.10.2016, 15:18

Na Trgu svetega Petra je na današnji god sv. Janeza Pavla II. potekala »jubilejna avdienca«. Več kot 100 tisoč romarjev je prisluhnilo evangeljskemu odlomku o Jezusu in Samarijanki, ki se srečata ob Jakobovem studencu v samarijanskem mestu Sihar. Papež Frančišek se je v nagovoru osredotočil na njun pogovor. Posebej je podčrtal, da je pri vsakem pogovoru pomembno poslušanje in spoštovanje drugega, dialog pa prav tako podira zidove ločitev in nerazumevanj.

„Dragi bratje in sestre, pogovarjanje pomaga osebam, da humanizirajo odnose in presežejo nerazumevanja. Velika je potreba po pogovoru v naših družinah. Koliko lažje bi se razrešila vprašanja, če bi se naučili medsebojno poslušati! Enako je za odnos med možem in ženo, med starši in otroki. Koliko pomoči lahko pride iz pogovora tudi med učitelji in njihovimi učenci, ali pa med vodilnimi in delavci, da bi našli najboljše delovne rešitve,“ je dejal papež.

Sveti oče je dejal, da tudi Cerkev živi pogovor z moškimi in ženskami vsakega časa, da bi razumela njihove potrebe, ki so v srcu vsake osebe, in da bi prispevala k uresničevanju skupnega dobrega. Opomnil je, da naj ne pozabimo, da pogovarjati se pomeni poslušati, kaj mi pravi drugi. „Dialog podira zidove ločitev in nerazumevanj; ustvarja mostove komunikacije in ne dovoli, da bi se kdo izoliral in se zaprl v svoj mali svet. Ne pozabimo, da pogovarjati se pomeni poslušati, kaj mi pravi drugi, in z blagostjo povedati, kaj mislim jaz. Na ta način se odnosi lahko izboljšajo. A če drugemu ne pustim, da bi povedal, kaj mu leži na srcu, in začnem kričati, to ne bo dobro vplivalo na najin odnos, ne na odnos med možem in ženo, med starši in otroki. Poslušati, razložiti, mirno, ne se jeziti na drugega, ne kričati – odprto srce,“ je povedal.

Papež je posebej pozdravil poljske romarje, ki so tja prišli v zahvalo na njegov obisk Krakova. Spomnil je na današnjega godovnjaka svetega Janeza Pavla II., ki je vse povabil, da naj odpremo vrata Kristusu. Frančišek je danes te besede ponovil. "Natanko pred 38 leti, približno ob tem času, je Janez Pavel II svet nagovoril z besedami: Naj vas ne bo strah, Kristus odpira vrata."

Vir: Radio Vatikan

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.