Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež gre na letalo (foto: Radio Vatikan)
Papež gre na letalo

Razlogi za morebiten papežev obisk v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 18.10.2016, 10:57 Marta Jerebič

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor papeža Frančiška povabil na obisk v Slovenijo, se postavlja vprašanje, zakaj bi bila Slovenija vredna papeževega obiska oziroma katere okoliščine so naklonjene temu. Vemo namreč, da Frančišek obiskuje obrobja. Ker pa sta bili v pogovoru med svetim očetom in Pahorjem izpostavljeni temi sprave in mladih, lahko okoliščine morebitnega obiska iščemo prav tu.

Sprava

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pravi, da želja za papežev obisk vsekakor je, a dodaja, da je prej treba veliko stvari urediti. »Torej, kaj je tisto, kar želimo, da bi se pred obiskom zgodilo. Eni pravijo, da bi to lahko bila sprava, ampak proces sprave ima svoj čas, svojo pot, ne moreš na komando reči – tega meseca se bomo vsi spravili, če ni stvar dozorela, pripravljena.«

Mladi

Pahor se je sicer s papežem o spravi pogovarjal bolj na široko, o spravi kot temelju Evropske unije, ki je v krizi. Zato se morda bolj verjeten razlog za papežev obisk skriva v mladih. Da bi torej papež nagovoril mlade v Stični.

»Ne smemo pozabiti, da je bila sedaj razglašena tema naslednje sinode, ki so mladi. Papež velikokrat preseneti z enodnevnim obiskom tudi v Evropi. Če bi prišel v Slovenijo, zagotovo to ne bi bil obisk nacionalne narave, kot bi bil s strani Janeza Pavla II., ampak bi bil obisk, ki bi Cerkvi sporočil nekaj več, ki bi imel širši okvir,« je povedal avtor tovrstnega razmišljanja na spletnem portalu Domovina, Štefan Kržišnik, in dodal: »Moramo se zavedati, da imamo Stično mladih, ki v marsičem presega slovenske okvire. Tudi predsednik Pahor je to dobro prepoznal, ko je včeraj na obisku pri papežu dejal, da obstaja v Sloveniji nekaj stvari, ki po simbolni moči presegajo našo domovino. Med njimi je prepoznal Stično mladih, ji dal posebno potrditev, hkrati pa dejansko našel priložnost, da se papeža lahko povabi v Slovenijo.«

100-letnica konca 1. svetovne vojne

Obisk Slovenije je sicer v rokah papeža, a glede na to, da ima Pahor dober občutek, lahko upamo, da nas bo prihodnje leto zares obiskal. Morda pa bo razlog 100-letnica konca 1. svetovne vojne.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.