Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Horjul (foto: horjul.si)
Horjul

VIDEO, FOTO in AUDIO: Na obisku v Horjulu!

| 20.09.2016, 15:04

25 let Slovenije na Radiu Ognjišče obeležujemo z obiski slovenskih krajev. Tokrat je bil na vrsti Horjul. "Ni ga mulca čez Horjulca", pravijo! Danes smo v živo preverjali, zakaj je temu tako.

Danes smo spoznali, da v horjulski dolini živijo prijazni ljudje, ki tudi dobro in lepo sodelujejo med seboj. Župan Janko Prebil se je ob sklepu našega obiska le dobrodušno nasmehnil, ko smo se še enkrat ustavili ob prej omenjeni, morda najbolj znani frazi o horjulcih. Pravi, da je ponosen na vse skupine in društva, ki delujejo v občini, predvsem pa na na ljudi, ki živijo za svoj kraj in ga imajo radi. Za konec pa je dodal prijazno povabilo vsem našim poslušalcem: "Želim, da v prostem času obiščete našo prelepo horjulsko dolino, mi Horjulci smo nanjo ponosni!"

14:45 V horjulski dolini se je rodilo mnogo znanih Slovenk in Slovencev

Posebej poznani so msgr. Janez Zupet, slikar Krištof Zupet, Kristina Brenkova in še bi lahko naštevali, tam pa se je rodil tudi Pavle Ravnohrib, ki je v pogovoru povedal, zakaj je ponosen na to, da izhaja iz tistih krajev. Domov se rad vrača, posebej ga nagovarja mir in lepota narave. Če lahko rad s svojim glasom pomaga tudi pri kakšni od številnih kulturnih prireditev, ki jih imajo, je pa tudi bralec božje besede v domači cerkvi. Spregovoril je tudi o pogledu na Cankarjevo mater, ki je bila rojena na Vrzdencu v občini Horjul.

Pavle Ravnohrib
Pavle Ravnohrib © ARO

10.40 Lepote krasijo hribčke nad Horjulom
Restavratorka mag. Anita Kavčič, pravi, da je občina Horjul izjemno bogata s sakralno kulturno dediščino, v mnogih primerih pa zelo lepo skrbijo tudi za drugo stavbno dediščino. Predstavila je nekaj pogledov v zgodovino teh objektov in pojasnila nekatere najbolj značilne primere.

V dopoldnevu se je v poslovalnico Mercatorja v Horjulu med prijazne prodajalke pomešala tudi naša sodelavka Urša. V trgovini je bilo polno nasih poslusalcev, najhitrejsa pri iskanju skrite radijke pa je bila gospa Pavla, naša poslušalka in PROjevka. Darilno kartico ji je predala poslovodkinja Minka.

Naša poslušalka Pavla je prva našla Uršo
Naša poslušalka Pavla je prva našla Uršo © ARO

10.30 Zelo dejavni folkloristi
Anita Peklenk je predstavila horjulsko Prosvetno društvo, ki ima tudi svoj Prosvetni dom. V njegovem okviru deluje veliko skupin, med njimi folklorna, pevski zbor, mažoretke, gledališka skupina. Veseli so, da so mladi dejavni v vseh skupinah in se torej za prihodnost ni bati. Pestrost skupin, ki delujejo v kraju pa pomeni tudi bogato kulturno dogajanje v kraju.

9.50 Ljudje za druge – gasilci na horjulskem
Ga. Katarina Vrhovec, predsednica PGD Žažar, je predstavila dogajanje na področju gasilstva. Povedala je, da je zelo ponosna na člane in članice tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva, ki so bili zmagovalci na gasilskih olimpijskih igrah, gasilstvo pa povezuje vseh 170 prebivalcev Žažarja. V PGD Žažar je aktivna je tudi mladina, veseli so, da mlade povezuje dober ekipni duh in so zelo povezani. Vabljeni k poslušanju pogovora!

9.30 V Horjulu že šolarji čebelarijo

Jure je pred mikrofon povabil šolarko Petjo, ki je predstavila tamkajšnjo osnovno šolo in vrtec. 297 šolarjev se šola v tamkajšnji šoli in 150 malčkov je v varstvu vrtcu. Veliko obšolskih dejavnosti imajo, tudi klekljarski krožek, Anže pa je povedal, da imajo tudi razvito prostovoljstvo v tamkajšnjem domu starejših občanov. Zelo dejaven je tudi čebelarski krožek, v katerem sodeluje veliko mladih čebelarjev, ki v šolskem čebelnjaku pridobivajo dragocene izkušnje čebelarjenja. Nejc pa je predstavil tudi sodelovanje v mednarodnem projektu Erasmus Plus, v katerem sodelujejo z vrstniki iz drugih držav. Gašper pa je predstavil vtise obiska v Walesu, ki je potekal prav v okviru tega projekta.

Panjske končnice, ki so jih izdelali mladi čebelarji na Horjulski OŠ
Panjske končnice, ki so jih izdelali mladi čebelarji na Horjulski OŠ © Izidor Šček

8.50 Imamo vse pogoje za dobro počutje

Prvi sogovornik Jureta Seška je bil župan Janko Prebil. Povedal je, da je bilo pred leti to precej kmetijsko področje, v kraju pa je zdaj tudi nekaj industrije in veliko število je samostojnih podjetnikov. Brezposelnosti v Horjulu skoraj ne poznajo in župan si želi, da bi se tako tudi nadaljevalo. V teh krajih je bogata kulturna dediščina, imajo pa vse pogoje za dobro počutje občanov: pošta, trgovina, bencinska črpalka, urejene ceste … Veliko ljudi prihaja na kolesarjenje konec tedna, še posebej iz prestolnice, ki je oddaljena 18 kilometrov.

Župan Janko Prebil
Župan Janko Prebil © Izidor Šček

O horjulski občini in dolini

Občina Horjul leži blizu Ljubljane in meji z občinami Dobrova-Polhov Gradec, Vrhnika in Logatec. Ima nekaj manj kot 3.000 prebivalcev, ki so med sabo precej povezani in se radi udeležijo dogodkov v občini. Na Vrzdencu, ki je vas v občini, se je rodila Cankarjeva mama in tudi sicer je tod luč sveta zagledalo kar nekaj pomembnih Slovenk in Slovencev. Med njimi msgr. Janez Zupet, slikar Krištof Zupet, Kristina Brenkova, ...

Tu živijo Pavle Ravnohrib in Tone Rus - ki ni osamljen v družini horjulskih godcev. Družbo mu delajo Čeponi, Proseni in Mladi Godci. Horjulci so zelo športno aktivni, saj imajo kolesarski, in-line hokejski klub in športno društvo. Od kulturnih društev pa omenjamo pevske zbore, mažoretke, folkloro, gledališko skupino in še bi lahko naštevali.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...