Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stična band bo letos nekoliko drugačen kot lani (foto: Matej Kržišnik)
Stična band bo letos nekoliko drugačen kot lani

AUDIO in FOTO: Stična mladih 2016

Cerkev na Slovenskem | 17.09.2016, 16:50

V Stični se je danes odvijalo tradicionalno srečanje mladih - Stična mladih 2016 – letos pod geslom "Sem orodje Božjega usmiljenja". Festival že 35 let pripravlja Skupnost katoliške mladine, letos ob pomoči več kot 250 prostovoljcev in več kot 35 partnerskih organizacij. V našem radijskem programu smo cel dan spremljali dogajanje in nastali so zapisi ter posnetki, ki vam jih priporočamo v branje in poslušanje.

16.50 Stično je obiskal tudi predsednik Pahor

Javljanja iz Stične mladih smo zaključili nekaj pred 17. uro, ko se je tam počasi zaključeval še koncert Stična benda. Je pa mlade med tem obiskal predsednik republike Borut Pahor, ki je organizatorje ob 35 - letnici festivala in 25 - letnici samostojnosti nagradil s posebnim priznanjem. Hkrati je ob velikem navdušenju mladih povedal, da bo prihodnji mesec, ko bo odšel v Vatikan na obisk k Svetemu očetu, papeža tudi uradno povabil, naj se prihodnje leto udeleži srečanja v Stični.

Predsednik Pahor na Stični mladih 2016
Predsednik Pahor na Stični mladih 2016 © Matej Kržišnik

14.10 Sveta maša

Škofje na Stični mladih
Škofje na Stični mladih © ARO

Sveta maša v Stični
Sveta maša v Stični © ARO

14.00 Delavnica Ritem srca

Naš sodelavec Marjan Bunič je predstavil delavnico Ritem srca, ki je bila tokrat tudi v znamenju bližajočega Festivala Ritem srca, ki bo 13. oktobra. Odlično obiskana delavnica je bila posvečena slavljenju. Najprej so organizatorji želeli predstaviti, kaj je pravzaprav slavljenje, delavnica pa je predstavila tudi namen, naične in morebitne pasti slavljenja. Ob tem so spregovorili Tadej Vindiš iz zasedbe Svetnik pa tudi zakonca Bukovec, ki tedensko pripravljata slavljenje v župniji Dravlje. V drugem deliu je bila praktična izkušnja slavljenja, ki so jo obiskovalci navdušeno sprejeli.

13.50 Vtis udeležencev

Posebej lepo je spoznati tudi mlade, ki se vsako leto vračajo v Stično in so ji zvesti tudi, ko že imajo svoje družine. Tako sta večkratna udeleženca Darja in Jože iz Brežic prišla z vozičkom in naraščajem ter obujala spomine. Seveda so se zdaj prioritete spremenile in ju bolj zanimajo otroška igrala kot pa kaka delavnica, ampak imata trden namen, da skupaj z otrokoma ostaneta pri sveti maši.

13.40 Založba Ognjišče

Direktor založbe Ognjišče Miha Turk je predstavil delavnico, ki so jo pripravili. To je bila delavnica o odnosih spodbujena z novo revijo Rad te/se imam. Gre za enkraten projekt, ki ima daljši vsebinski aktualni rok. Delavnica je bila dobro obiskana prav tako pa tudi stojnica Ognjišče, kjer so mladi omenjeno revijo lahko tudi dobili.

13.30 Stična band

O glasbi tokrat v Stični sta spregovorila člana zasedbe Stična band Nataša in Nejc. Omenila sta izjemno vzdušje, ki vlada med mladimi. "To je sploh najboljša lokacija, kjer lahko začutiš njihovo mladostno energijo", je povedal Nejc. Tokratna zasedba sicer skupaj igra 4 leta in se na vsakoletni dogodek pripravlja z rednimi tedenskimi vajami in tudi drugimi dogodki, kamor jih povabijo različni organizatorji. Stična band je sodeloval pri dijaški delavnici, kjer so igrali glasbo po izboru animatorjev, pripravljajo tudi glasbeni program za sveto mašo in potem po maši še priložnostni koncert z glasbo, ki je blizu mladim.

Stična band bo letos nekoliko drugačen kot lani
Stična mladih 2016 © Matej Kržišnik

13.20 Ekipa za liturgijo

Pred mikrofon smo pripeljali tudi članico ekipe za liturgijo Nežo Novak, ki je povedala, da so imeli poleg priprave na sveto mašo, ki bo višek tokratnega fetivala mladih, še več drugih nalog. Tako so organizirali adoracijo v Opatovi kapeli. Tam je izpostavljeno Najsvetejše. Ves čas festivala so se v kapeli izmenjevali mladi. Poleg tega je ekipa za liturgijo organizirala tudi možnost spovedi. Na dvanajstih mestih je v petih urah dežuralo okoli 40 spovednikov. Besedila za bogoslužje pa pripravlajo trije bogoslovci.

13.10 Mladi iz avstrijske Koroške

Na festivalu mladih v Stični so tudi predstavniki mladih iz Koroške, ki jih je tja pripeljala organizacija Katoliška mladina. Korošci so navdušeni nad vrvežem v Stični in številom mladih, ki jih je več tisoč. Na Koroškem sicer nimajo tako množičnega festivala mladih, zato je zanje to spodbuda za soočenje različnih katehetskih praks. Udeležili so se tudi različnih delavnic.

13.00 Vtisi pred sveto mašo

V Stični na festivalu vere mladih so v vmesnem času potekale različne delavnice, kar dvajset so jih pripravili organizatorji. Delavnice so bile dobro obiskane. Zaključile so se okoli 13. ure. Mladi imajo pravkar kosilo in nato se bodo začeli pripravljati na sveto mašo. Vreme je festivalu trenutno še naklonjeno.

10.24 Bogoslovec, kaplan, župnik, nadškof in štiški pridigar

Ob prihodu je bil vesel mladega navdušenja, prijateljstva, Stična je praznik prijateljstva. Po župnijah je malo skupin, kjer bi mladi lahko utrjevali vero. Stična pa je taka priložnost. Vrhunec je sveta maša, tokrat pridiga ne bo klasična, bo pogovorna, g. Cvikl mora biti na vse pripravljen, ker ne ve, kaj ga bodo mladi vprašali. V Stični je bil mariboski nadškof Alozij Cvikl kot bogovslovec, kaplan, župnik, letos pa bo v pridigi mladim odgovarjal na vprašanja!

Nadškof Cvikl
Nadškof Cvikl © ARO

10.18 Za dober začetek pastoralnega leta: Stična!
Koordinator letošnje Stične Filip Firbas je povedal, da so nekateri prostovoljci tam preživeli dva dni, vseh skupaj pa jih je 350! Kakšno sporočilo daje Stična ob začetku pastoralnega leta?Usmiljenje. Naj sporočilo odmeva čimdlje.

Koordinator letošnje Stične Filip Firbas
Koordinator letošnje Stične Filip Firbas © ARO

10.10 Stična mladih diha - vsak dan!
Alen Prelesnik v novinarskem središču je povedal, da skušajo ta enkratni dogodek, ko se zbere toliko mladih ljudi, razpotegniti čez vse leto. Da bi mladi dobili več takih impulzov in ne le enega. Predstavil je tudi projekt Stična diha in Ritem srca, pri katerem ima nekaj sil tudi Radio Ognjišče. Napovedal je že naslednjo Stično diha, ki bo 26. novembra v Šmihelu v Novem mestu.

9.56 Krakov - Stična - 2016
Sogovornici uršulinki Diana Novak in Andreja Perc v Stični lovita odmev svetovnega srečanja mladih v Krakovu. Obe upata, da bo srečanje prineslo spomin na to, kako se jih dotika Božje usmiljenje in ne samo spomin. Božje usmiljenje je tu. Sestre imajo delavnico izdelovanja rožnih vencev, dve sestri pa program: Wojtyła izziva.

9.38 Za samostanskimi zidovi....
Dokumentarist Muzeja krščanstva na Slovenskem Marko Okorn je povedal, da letos že drugo leto sodelujejo na festivalu mladih. Pripravili so vodenje po muzeju, kjer imajo dve stalni razstavi: Življenje za samostanskimi zidovi in Zgodovina krščanstva na Slovenskem. Imajo tudi nekaj občasnih razstav, med njimi naj omenimo razstavo o znani usmiljenki s. Hermini Pacek, ki je bila prva fotografinja med redovnicami. Muzej je odprt vse dni v letu, razen ob največjih krščanskih praznikih!

9.26 Nekaj tisoč
To je po besedah direktorja SKAMA, Toneta Česna pričakovana številka udeležencev letošnje Stične mladih, hkrati pa z nasmehom dodaja, da okvirno računajo na med 6 in 8 tisoč. Nekateri so ze zgodaj zjutraj prišli tudi peš. Za samostan je to velik dogodek, ob tem povejmo, da pomagajo tudi druge organizacije: gasilci in domačini. Letošnja 35. Stična Mladih se bo sklenila ob 18h.

Tone Česen
Tone Česen © ARO

9:16 Bog - jaz- drugi
Program za študente in mlade v poklicih je predstavil Blaž Uršič, ki je povedal, da je med prostovoljci nekaj manj študentov kot dijakov. Delovali bodo po enačbi: Bog -jaz- drugi. Bog najprej ljubi mene, ko to ljubezen začutim, jo lahko šele posredujem drugim. Ožja skupina študentov, ki bo imela danes delavnico, je nastala prav v Stični. Na osnovi omenjene enačbe bo rdečo nit vlekel p. Andraž Arko. Študenje bodo danes v Stični pripravili tudi pričevanja.
Blaž Uršič
Blaž Uršič © ARO

9.04 Vijolično orodje Božjega usmiljenja

V pogovoru z Matjažem Merljakom je Tajda Sterle predstavila današnji program za mlade, ki se bo odvijal v Stični. Delavnice se bodo zažele že ob 9.30, ekipa voditeljev skrbi za animacijo. Letos imajo prostovoljci vijolične majice z napisom prostovoljec, prostovoljka.Tajda Sterle je še dodala, da so animatorji z veseljm darovali svoj čas in jim bo z doživetji to že danes poplačano.

Tajda Sterle v pogovoru z Matjažem
Tajda Sterle v pogovoru z Matjažem © ARO

Kaj prinaša Stična mladih 2016

Pester program vključuje 20 različnih delavnic, prvič bo mogoče na odru dijaškega programa videti muzikal, ki so ga pripravili prostovoljci, prvič bo Stično mladih obiskala tudi zamejska katoliška mladina iz avstrijske Koroške. Ob 880-letnici ustanovne listine cistercijanskega samostana v Stični, lahko brezplačno obiščete Muzej krščanstva na Slovenskem. Mašo, ki jo bomo neposredno prenašali, bo ob 14. uri daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl, po njej pa bo zbrane nagovoril predsednik države, Borut Pahor. Med posebnimi gosti bodo tudi generalni opat cistercijanskega reda, oče Mauro Giuseppe Lepori, slovenski škofje in poslanka Evropskega parlamenta Romana Tomc.

Stična mladih je srečanje, ki ga mladi pripravljajo za mlade, poudarja prostovoljka in članica ekipe za formacijo Helena Nagode. »Vsako leto imamo več kot 200 prostovoljcev, ki se na ta dogodek in ostale dogodke pripravljajo celo leto. Letos smo začeli že v januarju, postavili smo nov strateški načrt, ki bo veljal za obdobje 2016 – 2019.«

Jutro v Stični
Jutro v Stični © ARO

Letošnje geslo se navezuje na leto usmiljenja: »Sem orodje Božjega usmiljenja«. »Geslo je vedno izbrano na podlagi poslanice, ki jo papež vsako leto napiše mladim in ta dokument je temeljni dokument za nas, ki pripravljamo dogodek Stična mladih,« je pojasnil koordinator Stične mladih Filip Firbas in dodal: »Mladi smo zelo aktivni in bi radi pokazali, kako smo tudi mi lahko v svoji aktivnosti, mladosti orodje Božjega usmiljenja.«

»Graditi nov svet je možno le, če postanemo orodje usmiljenja, ne samo v sočutnih besedah, ampak v konkretnih dejanjih, ki imajo svoj izvor v srcu, ki se ga je dotaknilo usmiljenje,« meni nadškof Alojzij Cvikl, ki bo daroval sveto mašo.

Škof Anton Jamnik, ki je odgovoren za mlade pri Slovenski škofovski konferenci, pa je o pričakovanjih letošnje Stične dejal: »Všeč mi je in modrost mladih je, da znajo biti veseli, razigrani, navihani, ko pa je resno, duhovno, so pa zbrani. To je moja izkušnja Stične, to tudi pričakujem, da se bo letos dogajalo.«

V Stični bo tudi naša ekipa, med drugim na delavnici Ritma Srca, lahko pa boste poleg maši prisluhnili tudi številnim javljanjem.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...