Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Južna Tirolska, Dolomiti in Gorski zdravnik navdušili

Slovenija | 12.09.2016, 15:26

Tudi v letošnjem letu smo na Radiu Ognjišče z agencijo Palma pripravili izlet. Ker je v teh tednih odmevna televizijska nadaljevanka Gorski zdravnik, smo se odločili, da se zapeljemo v kraje, kjer so snemali nadaljevanko in se osebno prepričali, kako lep je Božji svet v Avstriji in Italiji. Obiskali smo namreč Tirolsko in Dolomite.

Prvi dan nas je pot vodila po dravski dolini mimo Spittala po dolini reke Möll do idilične gorske vasice Heiligenblut, ki ima eno najlepših gotskih cerkva Avstrije - cerkev Sv. Vincenca, s čudovitim dvokrilnim olatrjem. V cerkvi hranijo relikvijo s Kristusovo sveto krvjo. Nato smo se popeljali po visokogorski cesti do razgledne ploščadi Kaiser Franz Jozef Hohe, od koder je čudovit razgled na najvišji avstrijski vrh, Veliki Klek (Grossglockner). Prvi dan je bila naš cilj tudi idilična pokrajina Wilder Kaiser, kjer je bila snemana priljubljena nadaljevanka Gorski zdravnik. Postanek v vasici Ellmau in Going, kjer so številna prizorišča dogajanj tirolskega zdravnika, dr. Martina Gruberja.

"To je moja prva izkušnja potovanja z Radiem Ognjišče. Sama organizacija in izbira poti ter lokacije in ogledov je bila zelo dobra," je povedala Bernarda, Zalika pa dodala: "Mene so pa najbolj nagovorile te veličastne gore in sem se zamislila, kako je naš Nebeški Oče dober, ker je ustvaril vse iz ljubezni do nas."

Drugi dan smo nadaljevali pot v simpatično mestece Hall in Tirol, ter do glavnega mesta Tirolske - Innsbrucka, kjer smo si ogledali grad ter stolnico Sv. Jakoba in Zlato strešico. Seveda pa smo se zapeljali tudi do znamenitega Bergisla, kjer stoji znana smučarska skakalnica. "To ni bil samo izlet, saj je vseboval tudi noto duhovnega, saj smo imeli vsak dan sveto mašo s pridigo, ki je postregla z bogatimi mislimi," je dejala Alenka.

Zadnji dan smo se odpeljali v osrednji del Dolomitov, ki se razteza na območju severne Italije oziroma Južne Tirolske in je s pričo svoje lepote in edinstvene pokrajine vpisan na Unescov seznam. Postanek na prelazu Falzarego. Nadaljevali pot v mondeno Cortino in se povzpeli nato čez prelaz, Passo Tre Croci. Cesta nas je vodila do čudovitega jezera Misurina. To so bili še zadnji trenutki za nabiranje nepozabnih vtisov.

Innsbruck
Innsbruck © ARO

Avtobus številka 1
Avtobus številka 1 © ARO

Avtobus številka 2
Avtobus številka 2 © ARO

Avtobus številka 3
Avtobus številka 3 © Alen Salihović

Izletniki pri ledeniku Pastirica
Izletniki pri ledeniku Pastirica © ARO

Ordinacija dr. Martina Gruberja
Ordinacija dr. Martina Gruberja © ARO

Suzanina gostilna
Suzanina gostilna © ARO

Dolomiti
Dolomiti © ARO

Slovenija, Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.