Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ranjeni otrok v Alepu (foto: Radio Vatikan)
Ranjeni otrok v Alepu

Otroci v Alepu pripravljajo molitve za mir

Svet | 28.09.2016, 17:20 Marjana Debevec

Dve največji bolnišnici v vzhodnem delu sirskega mesta Alep sta bili danes tarči zračnih napadov. Pri tem sta umrla dva bolnika, trije zaposleni pa so bili ranjeni. Prihodnji četrtek pa bo prav v tem trpečem mestu, za katerega se danes med splošno avdienco zavzel tudi papež Frančišek, potekala molitev muslimanskih in krščanskih otrok za mir.

V sirskem Alepu se bo 6. oktobra začela skupna molitev za mir krščanskih in muslimanskih otrok, ki se bo nato razširila po vsej Siriji. Kot poroča vatikanska agencija Fides, gre za pobudo frančiškanov, otroci pa se bodo s pozivom k miru obrnili na oblastnike, naj končajo vojno, ki traja že dlje kot pet let in je zahtevala že nepredstavljivo število žrtev. Vojna ob vsem skupaj na posebej grozljiv način prizadene otroke, je dejal armensko-katoliški škof v Alepu, Boutros Marayati. Kot je dejal, je trdno prepričan, da bodo molitve otrok »veliko učinkovitejše kot molitve odraslih«.

Katoliška Cerkev je v letih 2015 in 2016 v Siriji in Iraku nudila pomoč več kot devetim milijonom ljudi. Za človekoljubno pomoč na obeh vojnih območjih je Cerkev po navedbah Papeškega sveta Cor Unum, ki skrbi za usklajevanje cerkvene pomoči v stiski, od leta 2015 do julija letos dala na razpolago okoli 358 milijonov evrov.

Spor v Siriji in Iraku se je sprevrgel v »eno najhujših humanitarnih kriz v zadnjih stoletjih«. Od leta 2011 je v Siriji življenje izgubilo že več kot 300.000 ljudi; več kot milijon je bilo ranjenih. Po navedbah omenjenega papeškega sveta v Siriji trenutno potrebuje pomoč 13,5 milijonov ljudi, deset milijonov pa v Iraku. V Siriji je 8,7 milijona notranjih beguncev, v Iraku več kot 3,4 milijone. 4,8 milijonov sirskih beguncev je v sosednjih državah tega območja, predvsem v Turčiji, Libanonu in Jordaniji.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...