Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež na letalu (foto: Radio Vatikan)
Papež na letalu

Papež italijanskim novinarjem: ljubite resnico, spoštujete človeško dostojanstvo

Cerkev po svetu | 23.09.2016, 10:38 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v četrtek sprejel člane združenja italijanskih novinarjev. Vloga novinarja je po papeževih besedah zelo pomembna in hkrati zelo odgovorna. Na nek način novinarji pišejo »prvi osnutek zgodovine«, ko beležijo novice in osebe usmerjajo pri interpretaciji dogodkov, kar je zelo pomembno. Zato je v nagovoru izpostavil tri vidike: »ljubiti resnico«, kar je temeljnega pomena za vse, predvsem pa za novinarje; »živeti profesionalno«, kar je mnogo več kot zakoni in pravila; in »spoštovati človeško dostojanstvo«.

Slednje je pomembno pri vsakem poklicu, še posebej pa v novinarstvu. Kot že večkrat, je tudi sedaj opravljanje opisal kot »terorizem«, kajti osebo se lahko ubije tudi z besedo. To velja tudi za novinarje, ki s svojim glasom dosežejo vse, in to je po papeževem prepričanju »zelo močno orožje«.

»Novinarstvo mora vedno spoštovati dostojanstvo osebe,« je poudaril. Članek, ki je danes objavljen, bo jutri že zamenjan z drugim, a življenje osebe, ki je bila po krivici blatena, je lahko za vedno uničeno. Kritika je seveda legitimna in nujna, kakor je tudi obsojanje hudega, a to mora vedno biti narejeno v spoštovanju drugega, njegovega življenja in njegovih čustev.

»Novinarstvo ne sme postati 'orožje za uničevanje' oseb in celo narodov. Prav tako ne sme gojiti strahu pred spremembami ali pojavi kot je prisilna migracija zaradi vojne ali lakote,« je poudaril papež Frančišek.

Izrazil je željo, da bi novinarstvo bilo »orodje izgrajevanja, dejavnik družbenega dobrega, spodbujevalec procesov sprave; da bi znalo zavračati skušnjavo po netenju sporov z jezikom, ki razpihuje ogenj razdelitev; raje naj pospešuje kulturo srečanja«. »Vi novinarji,« je sklenil, »lahko vsak dan vse spomnite, da ne obstaja konflikt, ki ga moški in ženske dobre volje ne bi mogli rešiti.«

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.