Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Srečanje v Assisiju (foto: p. Robert Bahčič)
Srečanje v Assisiju

P. Bahčič na srečanju verskih voditeljev v Assisiju

Cerkev po svetu | 19.09.2016, 14:01 Marta Jerebič

V Assisiju pod naslovom: 'Žeja po miru – verstva in kulture v dialogu' poteka tridnevno medversko srečanje za mir. Današnji dan mineva v znamenju več okroglih miz, ki se med drugim lotevajo vprašanj dialoga med kristjani in muslimani; integracije beguncev v nova okolja; terorizma; vrednote življenja in trpljenja ljudi po svetu. V treh dneh se bo tako zvrstilo več kot 30 okroglih miz s priznanimi osebnostmi iz politike in kulture, ki naj bi se jih udeležilo 12.000 ljudi. Iz Slovenije se srečanja udeležuje rektor bazilike na Brezjah p. Robert Bahčič.

Skupnost svetega Egidija svetovno molitveno srečanje za mir od leta 1986 vsako leto pripravi na drugem kraju, ob 30. obletnici se znova vračajo h koreninam.

Predstavnik asiškega samostana Sacro Convento in soorganizator srečanja minoritski pater Enzo Fortunato je za Radio Vatikan povedal, da se srečanja udeležuje več kot 470 verskih voditeljev in govornikov, pa tudi predstavniki neverujočih.

Tri monoteistična verstva bodo molila v samostanu: kristjani v spodnji baziliki, muslimani pri teološkem inštitutu, Judje pa v dvorani brata Elija.

Asiški nadškof Domenico Sorrentino je pojasnil, da ne bo skupne molitve, saj iz srečanja ne želijo narediti spektakla, ampak pokazati spoštovanje do vere vsake verske skupnosti. Ne gre za sinkretizem, ampak za to, da bi pričevali za mir. Prepričani so, da bo k temu veliko pripomogel papežev obisk. Današnji svet potrebuje mir bolj kot kdajkoli prej, saj je svet v stanju, ki ga papež Frančišek označuje kot tretjo svetovno vojno po koščkih. »Srečanje pred 30 leti je bil preroški navdih Janeza Pavla II., ki je zaupal v moč molitve,« je še dejal nadškof Sorrentino.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.