Petra StoparPetra Stopar

Mati Terezija in Chiara Lubich

Svet | 03.09.2016, 14:50 Marjana Debevec

V Vatikanu bo jutri za svetnico razglašena velika dobrotnica 20. stoletja, žena, ki je vse svoje življenje posvetila skrbi za najbolj uboge med ubogimi – bl. Mati terezija. V tem tednu smo pregledali različne vidike njenega delovanja in njene duhovnosti, pa tudi stike s papeži in drugimi osebnostmi njenega časa. Poseben odnos sta imeli tudi z ustanoviteljico Gibanja fokolarov Chiaro Lubich.

»Ti delaš to, kar jaz ne morem. In jaz delam to, kar ti ne moreš«, je bil običajen pozdrav Matere Terzije Chiari Lubich. Slednja je o njunem prijateljstvu dejala, da je bilo globoko in veliko.

Zadnjič jo je obiskala štiri mesece pred njeno smrtjo, maja 1997. »Imeli sva nepozaben in dolg pogovor«, je povedala Chiara. »Ona je ležala v revni sobici z velikimi bolečinami v hrbtenici. Imeli sva pogovor med dvema ustanoviteljicama, jaz sem seveda veliko manj vredna tega«, je pripovedovala Chiara in nadaljevala: »Lahko mi je posredovala sadove svojega življenja in sicer hiše kontemplativnega in dejavnega življenja; razširjenost v 120 državah, načrte, ki so jih vlade ovirale. Govorila mi je o četrti zaobljubi, ki pomeni služenje z vsem srcem najbolj ubogim med ubogimi in spremljanje umirajočih v nebesa. To je bil njen Magnifikat. Škoda, da ni bilo mogoče poslikati nobene fotografije Življenja, ki je bilo v tisti sobi, tistega pogovora, ki je imel okus po Raju. Potem sva se z objemom poslovili. Nikoli ne bom pozabila tistega obraza in tistega veselja«, je še povedala Chiara Lubich o svojem zadnjem srečanju z Materjo Terezijo in dodala, da ni več toliko molila zanjo, ampak jo je začela prositi za vse nas.

Nekoč drugič pa je o njej zapisala: »Uresničila je tisti ženski genij, o katerem je govoril papež Janez Pavel II. Ta je namreč tisto, kar je bilo značilno za Marijo.«

Potem, ko je opisala, na kako izjemen način je Mati Terezija živela umetnost ljubezni, ki vključuje ljubezen do vseh, ljubezen, ki ljubi prva, ki vidi Jezusa v vsakem, ki ljubi vsakega, kot samega sebe in se povsem poistoveti z drugim, je Chiara Lubich takole dejala: »Mater Terezijo sem občudovala predvsem zaradi njene odločnosti. Imela je ideal: najbolj uboge med ubogimi. In temu je ostala zvesta. Vse življenje je ciljala na ta edini cilj. Tudi v tem mi je vzor zvestobe idealu, ki mi ga je Bog zaupal«, je o Materi Tereziji še dejala pokojna ustanoviteljica Gibanja fokolarov Chiara Lubich, za katero tudi že teče postopek za beatifikacijo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Kanonizacija Matere Terezije
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.