Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Mati Terezija - lačen sem bil (foto: Arhiv Ognjišča)
Mati Terezija - lačen sem bil

Predstojnica misijonark ljubezni: Častiti podobo Matere Terezije, ne da bi posnemali njen zgled, ne bi bilo prav.

Cerkev po svetu | 01.09.2016, 11:53 Marta Jerebič

Ves svet je v velikem pričakovanju razglasitve blažene Matere Terezije za svetnico, ki bo eden osrednjih dogodkov v letu usmiljenja. Kanonizacija pomeni veliko priznanje vsem misijonarkam ljubezni, je za Radio Vatikan povedala sestra Mary Prema, sedanja vrhovna predstojnica reda, ki ga je leta 1950 ustanovila Mati Terezija.

Po besedah s. Mary Prema je kanonizacija Matere Terezije priložnost, da na njeno življenje, delo in veliko pozornost do drugih pogledajo bolj od blizu, hkrati pa si tudi njen red izpraša vest, pogleda, kako sestre živijo poklic, ki so ga prejele kot misijonarje ljubezni, kakšna je njihova združitev z Bogom v molitvi in njihova združitev z Jezusom v najbolj ubogih.

Na vprašanje, ali je danes Cerkev takšna, kakršno si je želela Mati Terezija, sestra Prema odgovarja, da v svojem življenju ni nikoli postavljala zahtev, da Cerkev mora biti ali ne sme biti takšna ali drugačna.

»Mati ni analizirala, ampak je svoj čas porabljala za posredovanje svoje odgovornosti ter Jezusa jemala z vso resnostjo. Govorila je: 'Cerkev sva jaz in ti. Če želiš, da je Cerkev sveta, je tvoja in moja dolžnost, da sva sveta.' In tako je tudi živela.«

Mati Terezija ni sveta podobica, je še poudarila sestra Prema. »Častiti njeno podobo, ne da bi posnemali njen zgled, ne bi bilo prav. Mati je življenje in je ostala z nami. Ostala je dejavna v življenju mnogih. To lahko vidimo v hiši v Kalkuti, kjer njene posmrtne ostanke obiskuje na tisoče romarjev, ubogih ljudi. Molijo in Mati posluša njihove molitve. Odhajajo z mirom v srcu, z zaupanjem in upanjem, da je življenje lahko boljše. Mati ni sveta podobica! Mati je živa in dejavna vsepovsod. Potrebujemo jo, njen nauk, njene priprošnje,« je še dejala sedanja vrhovna predstojnica misijonark ljubezni s. Mary Prema.

Cerkev po svetu, Kanonizacija Matere Terezije
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.