Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Otroci s starši v hribih (foto: noviglas.eu)
Otroci s starši v hribih

Dvojezični vodnik V hribe z otroki

Slovenci po svetu | 15.09.2016, 09:06 Matjaž Merljak

Založniška zadruga Most iz Čedada je izdala dvojezični vodnik V hribe z otroki. Ob predstavitvi so pripravili pohod na Matajur. V soboto, 3. septembra 2016, se ga je udeležilo rekordno število udeležencev - okoli tristo otrok in staršev.

Pohod je Most pripravil v sodelovanju s Planinsko družino Benečije PDB v sklopu 40. gorskega praznika na Matajurju in je potekal med planinskima kočama “Pelizzo” in “Dom na Matajure”.

Predsednica PDB Luisa Battistig je po poročanju spletne strani petnajstdnevnika Dom dejala, da toliko otrok naenkrat pri koči še niso videli. Po njenih besedah je bila večina udeležencev iz Furlanije. Predstavila jim je delovanje PDB in spregovorila tudi o Slovencih v Benečiji.

V vodniku je v slovenščini in italijanščini opisanih 21 lahkih pohodov na območju, kjer je v videmski pokrajini prisotna slovenska manjšina in v sosednjem Posočju. Avtorice vodiča so tri in vse so Furlanke, dve imata moža z Benečije.

Novinarka Erica Beltrame, ki je tudi odbornica za šolstvo in otroška vprašanja na občini Tavagnacco, je povedala, da je vodič nastal na podlagi uspeha, ki ga ima stran na facebooku “Camminare coi bambini in Friuli e dintorni” (Hoditi z otroki v Furlaniji in soseščini), ki je nastala junija 2015 na pobudo treh pohodniških mamic na osnovi poti, ki so jih neposredno izkusile same. “Med desetinami pohodov se mnogi odvijajo na delu videmske pokrajine, kjer je navzoča slovenska manjšina. Kanalska dolina, Rezija in Benečija nudijo poleg lepote svojega ozemlja in neokrnjene narave še izredno kulturno bogastvo,” je dejala.

Diplomirana športna trenerka Francesca Tosolini je razložila, da številni starši nosijo svoje malčke, stare šele nekaj mesecev, po hribih in dolinah, gozdovih in travnikih s pomočjo posebnih nahrbtnikov in nosilk in potem to navado nadaljujejo, ko otroci zrastejo in lahko že hodijo sami. “Izbrali smo enaindvajset lahkih pohodov, ki ne zahtevajo veliko truda, ki niso posebno nevarni in nudijo tudi možnost zabave. Kadar namreč gremo na pohod z otroki, moramo najprej pomisliti na njihovo prednostno zaposlitev, na igro! Tudi veliki alpinisti, tisti, ki se podajo na najbolj nemogoče stene, so zaupali, da so enostavne steze drugače ocenili, ko so ponovno stopili nanje s svojimi otroki. Nič ni boljšega kot se veseliti z otrokom ob novih odkritjih in gledati stvari z njegove perspektive,” je povedala.

Zdravnica – kardiologinja Sara Baroserlli pa je naglasila številne pozitivne učinke hoje na telesno zdravje. Z redno hojo poskrbimo za kondicijo in hkrati zmanjšujemo verjetnost za srčno-žilna obolenja. Hoja namreč ugodno vpliva na prekrvavitev telesa in krepi srce.

V vodniku “V hribe z otroki” je opisanih 21 pohodov:

v Kanalski dolini: Rabeljsko jezero, Dom Zucchi nad Belo Pečjo, s kolesom od Zabnic do spodnjega belopeškega jezera, Pastirski stanovi v Vrtinjem logu, Dolina Zajzera, Dom Grego na sedlu Rudni vrh, Dom Pellarini na Velikem Nabojsu, Planinska koča na selu Lom in Planina Priu;

v Reziji: Ta lipa pot na Solbici in Ta par Tigu;

v Benečiji: Joanac nad Čanebolo, Medvedja vas na Štupci, Vrh Matajurja, Marsinska planina, Sveti Martin, Na Kolovrat s Solarij, Slap Kot pri Podutani in Na Staro goro preko Pikona;

v Posočju: Slap Kozjak par Kobaridu in Tolminska korita.

(vir: dom.it)

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.