Petra StoparPetra Stopar
Slovo od msgr. Dionizija Mateučiča (foto: www.dom.it)
Slovo od msgr. Dionizija Mateučiča

V vseh je pustil sled vere in dobrote

Slovenci po svetu | 06.09.2016, 06:58 Matjaž Merljak

Mineva teden dni, od kar je Višarska Kraljica k sebi sprejela mons. Dionizija Mateučiča, župnika v Žabnicah v Kanalski dolini in rektorja svetišča na Svetih Višarjah. Od njega se je v četrtek, 1. septembra 2016, poslovilo veliko vernikov in duhovnikov iz treh dežel.

Kot na svoji spletni strani piše kulturno verski petnajstdnevnik Dom, je slovo od župnika Mateučiča potekalo prav na god vaškega zavetnika svetega Egidija, v četrtek, 1. septembra. Žabniška cerkev je bila polna že za dopoldansko mašo, ki jo je daroval Giuseppe Mateucig, nečak pokojnega monsinjorja Dionisija, duhovnik misijonar v Združenih državah Amerike. Ob sestrah Anni in Mariji in drugih ožjih sorodnikih pokojnega duhovnika so že dopoldne bili tudi nekateri domačini.

Ob treh popoldne se je pa začela pogrebna svečanost, ki se je je ob družini udeležilo zelo veliko število domačinov, prijateljev in faranov iz krajev, kjer je Mateucig v preteklosti služboval. Obred, ki se je odvijal v italijanščini, slovenščini in nemščini, sta večjezično popestrila žabniški cerkveni pevski zbor in zbor »Tantum ergo« in proti koncu tudi Pihalna godba iz Kanalske doline. Mašo so sodarovali videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato, upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran ter gradeški nadškof in nekdanji apostolski nuncij Diego Causero skupaj z več kot sedemdesetimi duhovniki iz Furlanije-Julijske krajine, Slovenije in Avstrije. Med prisotnimi so bili trbiški župan Renato Carlantoni, špietarski župan Mariano Zufferli, podutanski župan Antonio Comugnaro in pokrajinski opozicijski svetnik Fabrizio Dorbolò.

Somaševanje škofov in duhovnikov
Somaševanje škofov in duhovnikov © www.dom.it

V pridigi je nadškof Mazzocato opozoril na dejstvo, da je monsinjor Mateucig pustil sled vere in dobrote v vseh ljudeh, ki jih je srečal v svojem življenju. O Mateucigu je ob koncu maše spregovoril tudi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je izpostavil bodisi povezanost rajnega Dionisija do višarske Device bodisi skrb za Višarje, ki ga je do zadnjega trenutka označila. V treh letih, v katerih je pokojnemu pomagal na Svetih Višarjah, naj bi Uran začutil globokost Mateucigeve vere.

Fabrizio Dorbolò, Antonio Comugnaro, Mariano Zufferli, Renato Carlantoni
Fabrizio Dorbolò, Antonio Comugnaro, Mariano Zufferli, Renato Carlantoni © www.dom.it

Za njegovo delo med ljudmi in pomoč so se Mateucigu zahvalili trbiški župan Renato Carlantoni, direktorja dekanijskih pastoralnih svetov Špietar in Trbiž Simone Bordon in Paolo Marano, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Žabnice Claudio Sorato in predsednica društva »Pihalna Godba iz Kanalske doline« Aina Sandrini. Luciano Lister je prebral sporočila, s katerimi so minister Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, Svet slovenskih organizacij in kanalskodolinsko slovensko združenje Don Mario Cernet izrekli sožalje žalujočim za pokojnega čedermaca.

(vir: dom.it)

Nadškof Mazzocato
Nadškof Mazzocato © www.dom.it

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.