Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Molivci pred porodnišnico (foto: 40 dni za življenje)
Molivci pred porodnišnico

40 dni za življenje: Tudi pločnik je lahko prijeten prostor molitve

| 28.09.2016, 13:27 Marjana Debevec

Pred ljubljansko porodnišnico in v več kot 300 drugih mestih po vsem svetu se je danes začela jesenska pobuda 40 dni za življenje. Z molitvijo, postom in ozaveščanjem si udeleženci pobude prizadevajo zaščititi vsako človeško življenjem ter stati ob strani nosečnicam in medicinskemu osebju.

Pobuda 40 dni za življenje je mednarodna ekumenska pobuda molitve in posta, ozaveščanja lokalne javnosti in miroljubnega bdenja pred abortivno kliniko z namenom izprositi milost prenehanja umetnega splava v svojem kraju. S pobudo so začeli v ZDA leta 2004, hitro pa se je razširila po vsem svetu. Poteka dvakrat letno, spomladi in jeseni, ter vsakič obrodi veliko sadov. Po znanih podatkih je bilo namreč rešenih že 11.796 življenj, od tega trije v Sloveniji.

V Ljubljani bodo od danes pa do 6. novembra molili vsak dan od 7. do 13. ure. „Veliko ljudi, tudi osebja, ki tam dela, se ustavlja in smo deležni tako pričevanj, zgodb ljudi in vse to lahko izročamo. Hkrati se veselimo vsakega novega življenja, ki pride iz porodnišnice. Vsako srečanje je dragoceno. Lahko postane tudi ta pločnik prijeten prostor, kjer se lahko združimo v molitvi“, je povedal koordinator pobude Matjaž Venta.

Nada Žgur pa je dodala, da kljub posameznim napadom v molitvi pred porodnišnico izkušajo predvsem mir. „Najprej ko prideš tja, je kot da se priklopiš na eno centralo, od koder prihaja mir, da sploh lahko moliš. Imamo čudovito vodstvo: dejansko vsak dan molimo za drug namen in to te tako obogati, ker si dejansko povezan z zdravstvenimi delavci in z zakonodajno oblastjo, za vse njih molimo, da bi se te stvari izboljšale v korist nerojenim otrokom.“

40 dni za življenje
40 dni za življenje © 40 dni za življenje

Kdor bi se želel molivcem pridružiti, se lahko prijavi na njihovi spletni strani 40 dni za življenje, ali pa jih tudi preprosto obišče.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.