Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež, letalo (foto: Radio Vatikan)
Papež, letalo

Papež konec tedna v Gruzijo in Azerbajdžan

Svet | 26.09.2016, 13:35 Marjana Debevec

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je danes novinarjem predstavil papeževo potovanje v Gruzijo in Azerbajdžan, ki bo potekalo ta konec tedna. V prvi državi, kjer se bo sveti oče mudil v petek in soboto, bo bolj v ospredju dialog s pravoslavno Cerkvijo, v Azerbajdžanu pa bo eden od osrednjih dogodkov papeževo srečanje z muslimani in predstavniki drugih verstev. Odstotek kristjanov v tej državi je namreč zelo majhen.

Papež bo v Gruzijo prispel v petek ob 13. uri, kjer bo po srečanju s predstavniki oblasti in diplomatskega zbora sledilo duhovno srečanje z gruzijskim patriarhom Ilijom II. ter nato z asirsko kaldejsko skupnostjo, s čimer bo izrazil svojo bližino iraški kaldejski cerkvi.

V Gruziji bo papež ostal še v soboto, kjer bo najprej dopoldne daroval sveto mašo na stadionu v Tbilisiju. Udeležilo se je bo tudi predstavništvo pravoslavne cerkve.

Sledilo bo srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci, kjer bo papež prisluhnil štirim pričevanjem, med njimi duhovniku, bogoslovcu in družinski materi. Zbrane bo nato prosto nagovoril, brez vnaprej pripravljenega govora. Popoldne se bo srečal z dobrodelnimi organizacijami in njihovimi uporabniki. Zvečer pa bo papež obiskal še glavno pravoslavno cerkev.

V nedeljo zjutraj se bo papež odpravil v Azerbajdžan, kjer bo dopoldne daroval sveto mašo v salezijanski cerkvi Brezmadežne. Večina ljudi bo mašo spremljala na trgu pred cerkvijo.

Popoldne se bo srečal s predsednikom republike, obiskal kip padlim za neodvisnost ter nato nagovoril predstavnike oblasti in diplomatskega zbora. Sledilo bo zasebno srečanje s šejkom muslimanov in nato medversko srečanje.

Temeljno sporočilo njegovega obiska bo po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Grega Burka predvsem mir. Lahko pa pričakujemo, da se bo v svojih nagovorih dotaknil tudi izzivov in težav, s katerimi se državi soočata in tudi aktualnih tematik sodobnega sveta.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...