Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kanonizacija Matere Terezije – Besede Janeza Pavla II. ob njeni beatifikaciji

Cerkev po svetu | 28.08.2016, 07:00 Marta Jerebič

Mati Terezija iz Kalkute bo prihodnjo nedeljo razglašena za svetnico. Za blaženo jo je 19. oktobra 2003 razglasil Janez Pavel II. Slovesnosti se je takrat udeležilo 300 tisoč ljudi z vsega sveta. Med njimi je bilo veliko romarjev iz dežel tretjega sveta, v prvi vrsti pa je namesto običajnih visokih gostov iz političnega in kulturnega sveta na izrecno željo misijonark ljubezni sedelo 2 tisoč brezdomcev. Na trgu sv. Petra je tako potekal praznik najbolj revnih med revnimi oziroma praznik kulture človekovega dostojanstva.

Papež Janez Pavel II. je bil oktobra 2003 že tako oslabel, da je njegovo pridigo v celoti prebral takratni substitut za splošne zadeve v državnem tajništvu. Kljub temu pa je bil govor prepleten z osebnimi vtisi Janeza Pavla II. o tej duhovni velikanki 20. stoletja.

Mati Terezija je namreč večkrat prihajala k papežu in mu pripovedovala o svojih izkušnjah v službi vrednot evangelija. Označil jo je za pogumno ženo, ikono usmiljenega Samarijana, služabnico najbolj odrinjenih. Ključni stavek za razumevanje njene službe ubogim je Jezusov stavek: "Kar ste storili enemu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili". Prepričana je bila, da s skrbjo za telesa ubogih, pravzaprav skrbi za Kristusovo telo.

Janez Pavel II. je spomnil tudi na to, da je Mati Terezija doživljala izjemno težke duhovne trenutke, ko se je lahko samo nepopustljivo oklepala molitve pred Najsvetejšim. Ta duhovna Kalvarija jo je pripeljala do tega, da se je vedno bolj "istovetila s tistimi, ki jim je vsak dan služila", pri čemer je bila tako kot oni večkrat deležna zaničevanja in odklanjanja.

Zato je večkrat ponavljala, da je "največja revščina biti nezaželen". Na podelitvi Nobelove nagrade za mir leta 1979 v Oslu je dejala, da če kdo sliši o ženi, ki hoče splaviti svojega otroka, naj jo skuša prepričati in otroka prinesti njej. "Jaz ga bom ljubila, ker v njem vidim znamenje Božje ljubezni", je dejala na podelitvi.

Niti konflikti in vojne je niso ustavili, je o njej na slovesnosti beatifikacije še menil sedaj že svetnik Janez Pavel II.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Kanonizacija Matere Terezije
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.