Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Konvoji s pomočjo že mesec dni ne morejo doseči obleganih območij v Siriji

Svet | 18.08.2016, 19:20

Konvoji z zdravili in hrano že mesec dni ne morejo doseči obleganih območij v Siriji. Posebni odposlanec Združenih narodov za to od vojne razdejano državo Staffan De Mistura, je zato po le osmih minutah protestno prekinil današnji sestanek skupine, katere naloga je usklajevati dostavo človekoljubne pomoči v Siriji.

Skupina za človekoljubno pomoč, na čelu katere sta ZDA in Rusija, je bila oblikovana februarja. V Ženevi zaseda tedensko, a De Mistura je današnji sestanek na hitro prekinil. Novinarjem je povedal, da gre za simboličen ukrep. Pojasnil je, da obleganih območij v Siriji v mesecu dni ni dosegel niti en konvoj, štirje deli države pa so brez pomoči že 110 dni. Krivdo je pripisal nenehnim spopadom.

De Mistura je ponovil poziv svetovne organizacije za 48-urno prekinitev ognja v Alepu, kjer je po nekaterih ocenah med dvema ognjema ujetih približno poldrugi milijon ljudi. Prav nekdanja gospodarska prestolnica Sirije je glavna skrb Združenih narodov in ostalih človekoljubnih organizacij, odkar so režimske sile sredi julija prevzele nadzor nad zadnjo potjo za dostavo pomoči na območja pod nadzorom upornikov.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.