Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Veliki šmaren na Otoku

Slovenci po svetu | 18.08.2016, 14:18 Matjaž Merljak

Ob Marijinem vnebovzetju, velikem šmarnu, je bila v Marijinem svetišču na Otoku ob Vrbskem jezeru (Maria Wörth am Wörthersee) na avstrijskem Koroškem tradicionalna slovenska maša.

Po pisanju cerkvenega tednika krške škofije Nedelje je sveto mašo kot že nekaj let poprej daroval škofor vikar, Slovenec Jože Marketz. V romarsko svetišče so prišli verniki iz vseh treh koroških dolin, nekaj pa tudi iz Slovenije.

Marketz je svojo pridigo navezal na Marijino hvalnico Magnifikat in iz nje izluščil držo, ki je pomembna v odnosu do Boga in do soljudi - to je drža pohvale. "Pohvala Bogu ni samoumevna, prav tako ni samoumevna pohvala med ljudmi. Pozabili smo, da obstaja Bog, ki z veliko vizijo vse povezuje v eno veliko celoto. Prav tako ne smemo pozabiti, koliko nevidno dobrega nam storijo soljudje. ne postanimo slepi za razne priložnosti pohvale in zahvale. Za pohvalo in zahvalo sočloveku ni kakih velikih ovir."

Marketz se je na koncu svete maše še posebej zahvalil cerkvenemu zboru iz Hodiš pod vodstvom Štefana Sabotnika, ki po smrti župnika Lovra Kaslja skrbi za tradicijo slovenske maše na Otoku.

(vir: Nedelja)

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.