Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Razvojne agencije še brez javnih pooblastil za dodeljevanje regionalnih kadrovskih štipendij

Politika | 29.08.2016, 11:07 Petra Stopar

Mladi lahko poleg republiških in Zoisovih štipendij, zaprosijo tudi za kadrovske. Te so na voljo v sklopu regijskih štipendijskih shem, katerih delovanje je bilo zadnje leto prekinjeno, a tokrat naj bi štipendije znova podeljevale. Denar je na voljo, razvojne agencije so svoje statuse uredile, a ker še nimajo vseh pravnih podlag za začetek postopkov, čakajo na ministrstvo.

Regionalne razvojne agencije ugotavljajo, da so se regijske kadrovske štipendije pokazale kot ustrezen odgovor na potrebe trga dela v posamezni regiji. Njihov cilj je med drugim spodbuditi delodajalce k dolgoročnemu načrtovanju kadrov in vključevanju učečega se kadra v delovne procese, usmerjati mlade k vpisu na programe, ki so v posamezni regiji zaposljivi, in jih motivirati, da bi se po študiju vračali v regije, kjer jih gospodarstvo potrebuje.

Od začetka septembra 2008 do konca septembra lani je bilo na ravni celotne Slovenije v to vključenih približno 4000 štipendistov in 1300 delodajalcev, ugotavljajo v Regionalni razvojni agenciji Koroška.

Delodajalci prispevajo polovico sredstev za štipendije, polovico pa doda država oz. ministrstvo za delo ter Evropski socialni sklad. V obdobju med prejšnjima evropskima finančnima perspektivama, ko je nastala podobna praznina kot v zdajšnjem prehodu, torej v šolskem letu 2015/2016, je za eno leto sredstva zagotovil Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendiranje. Nekateri delodajalci so sami v celoti ali v polovičnem znesku financirali štipendije, ki so bile že vključene v shemo.

Zdaj pa naj bi postopek preko razvojnih agencij znova normalno stekel, saj kot je dejala predsednica gospodarskega interesnega združenja Regionalnih razvojnih agencij in direktorica agencije Koroška Karmen Sonjak, so bili po sprejetju sprememb zakona junija letos in ureditvi zahtevanih statusov agencij izpolnjeni vsi pogoji, da Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavi razpis za agencije za pridobitev javnega pooblastila za izvajanje tega instrumenta.

A čeprav novo šolsko leto trka na vrata, razpisa še ni, pritisk tako s strani štipendistov kot delodajalcev pa je velik. Kot pravi Sonjakova, je kljub zagotovilom ministrstva, da se lahko zadeve izpeljejo, „brez pogodb zelo težko delati“. „To lahko pomeni, da se bo samo koriščenje zamaknilo. Tudi če mi začnemo delodajalce in študente pozivati zdaj brez javnega pooblastila, delamo brez pravnih podlag,“ je dodala.

Na ministrstvu zagotavljajo, da bo do razpisa in izbora upravičencev prišlo še v tem koledarskem letu. Ob tem zagotavljajo, da lahko delodajalci, ki so pripravljeni na dodelitev kadrovskih štipendij, naknadno uveljavljajo povračilo izplačanega denarja že od 1. septembra.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.