Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zdravniki (foto: mphd.blog.com)
Zdravniki

Streljanje v Izoli opozarja na luknje v zdravstvu

Slovenija | 23.08.2016, 15:18

Slovenijo je včeraj pretreslo streljanje v izolski bolnišnici, v katerem so življenje izgubili trije ljudje. Napadalec je ubil zdravnika in policista, še enega policista je hudo ranil, pozneje pa umrl sam v obračunu s policijo. Podrobnosti dogodka bodo znane po ogledu kraja in obdukciji. Za zdaj pa je jasno, da je moški, ki je streljal, pacient ustreljenega 36-letnega urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, je direktor bolnišnice Radivoj Nardin pojasnil na današnji novinarski konferenci v bolnišnici. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe.

Do streljanja v izolski bolnišnici je prišlo včeraj okoli 15. ure, ko je po informacijah policije napadalec ustrelil zdravnika, potem ko je posredoval 43-letni policist, je ustrelil še njega. Nato je poskušal pobegniti z avtomobilom, a so ga ustavili policisti. Enega od njih je napadalec hudo ranil, nato pa sam podlegel strelnim ranam. Zdravstveno stanje ranjenega policista je za zdaj stabilno.

Generalni direktor policije Marjan Fank je povedal, da je bil napadalec 70-letni stari znanec policije iz okolice Kopra, ki je že bil v zaporu zaradi ropa pošte, da bi bil pripadnik rezervne sestave policije, nima podatkov, če je bil, je bil zelo dolgo nazaj. Pred desetimi leti je bil namreč že obravnavan zaradi uporabe strelnega orožja.

V izolski bolnišnici, kjer včeraj niso želeli dajati izjav, so o streljanju spregovorili na današnji novinarski konferenci. Direktor bolnišnice Radivoj Nardin je tako povedal, da je bil napadalec pacient ustreljenega zdravnika. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe. Nardin sicer ni napovedal kakšnih konkretnih varnostnih ukrepov, je pa napovedal psihološko pomoč prizadetim zdravstvenim delavcem izolske bolnišnice. Po njej je izrazilo potrebo že okoli 15 zaposlenih, Nardin pa predvideva, da jo bo potreboval še kakšen več, vendar bo to znano verjetno prihodnji teden.

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Pojasnila je, da je že sklicala vodstva vseh slovenskih bolnišnic, da bi pregledali postopke zagotavljanja varnosti in ugotovili, kaj se da izboljšati. Na ministrstvu za zdravje razmišljajo o tem, kako bi zaščitili najbolj izpostavljene zdravstvene ustanove. Po besedah ministrice so to predvsem urgence. »Ne moremo izolirati zavodov z rentgenskimi napravami, kot jih imajo na letališčih. Lahko pa, o tem bomo govorili skupaj s policijo in vodstvi zavodov, sprejmemo neke dodatne ukrepe, da bi se občutek varnosti povečal

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer zdravijo preživelega policista, pa so predstavili, kako je za varnost poskrbljeno pri njih. Vodja urgentnega kirurškega bloka kirurške klinike v UKC Ljubljana Anže Kristan je izpostavil problem, ker so ustanova, odprta za vse. Že nekaj časa pa si prizadevajo, da bi bili na urgenci vsak dan prisotni tudi policisti. Zaenkrat so prisotni samo varnostniki, ki pa imajo izjemno omejena pooblastila, je opozoril Kristan. Če pride do večjih izgredov, varnostniki pokličejo policijo. Razmišljali so tudi o detektorju kovin na vhodu v UKC Ljubljana. Se pa Kristan strinja, da so zdravniki večkrat strelovod za vse nezadovoljne bolnike, ki izgubijo živce tudi zaradi dolgih čakalnih dob. »Bojim se, da je res, da se vedno prikazuje zdravnike kot odgovorne za čakalni čas pred ambulanto in tudi druge nepravilnosti v zdravstvu, potem bolniki in oškodovanci stresajo svojo jezo na nas. Čeprav je včasih upravičena, moram reči.«

Tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je po dogodku opozoril na vedno več napadov na zdravstveno osebje, za njihovo varnost pa ni poskrbljeno. »Ta primer dokazuje, da lahko pride nekdo oborožen v javni zdravstveni zavod, o tem bo treba razmišljati. Prav tako se ustvarja v družbi klima, da smo zdravniki odgovorni za vse, kar pa ne drži

Skoraj vsa leta od osamosvojitve dalje politiki državljanom obljubljajo pravice iz zdravstvenega zavarovanja, ki jih žal ni mogoče uresničiti. Nezadovoljstvo uporabnikov je posledično usmerjeno v zdravnike in druge zdravstvene delavce, ki dnevno prihajamo v stik s pacienti. Po drugi strani nekateri mediji v službi politike ali kapitala, prikazujejo zdravnike kot dvoživke, dobičkarje in ljudi, ki jim je misel na dobro bolnikov zadnja stvar, je FIDES zapisal v izjavi za javnost. Zdravniška zbornica Slovenije prav tako ostro obsoja tragično in nerazumno dejanje, v katerem je pod streli preminil zdravnik izolske bolnišnice. Predsednik zbornice Andrej Možina: »Obžalujemo te dogodke in izrekamo globoko sožalje družini, svojcem in tudi kolegom v bolnišnicah. Taki dogodki sprožajo mešane odzive, od strahu, jeze nad dogodki in postavljajo vprašanje, zakaj se nam mora to dogajati.«

Zbornica od zdravstvene politike pričakuje in zahteva, da zagotovi varnost v slovenskih bolnišnicah in odpravi sistemske nepravilnosti v zdravstvu, ki so razlog vse večjega nezadovoljstva tako državljanov kakor tudi zdravstvenih delavcev.

Po tragičnem dogodku je znova slišati tudi opozorila, da je poklic policista res nevaren in da ni primerljiv z drugimi poklici. V policijskih sindikatih tako opozarjajo, da ne bodo več popuščali pri uveljavitvi dogovorjenih pravic, novih pooblastil in zadostnega števila kadrov. Temu se pridružuje tudi Združenje policistov Slovenije, ki je zapisalo, da je varnost državljanov lahko zagotovljena le, če država poskrbi za varnost policistov. Na umrlega kolega so se spomnili na več policijskih upravah. Kot so zapisali, "te rane čas ne zaceli, žalost pa otežuje misli, da pogum, odločnost, etičnost, zakonitost in strokovnost včeraj niso premagale nasilja človeka, ki je med varovanjem poslanstva policije vzel življenje policijskega kolega".

Predsednik vlade Miro Cerar se je po dogodku že sestal z ministrico za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, ob 17. uri pa se bo znova sestal z ministrico ter generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom, ki bo premierja podrobneje seznanil z dosedanjimi ugotovitvami glede včerajšnjega streljanja. »Kot predsednik vlade bom storil vse, da bodo za policiste in vse, ki skrbijo za varnost in oskrbo ljudi, zagotovljeni ustrezni delovni pogoji ter podpora vlade tudi v naprej,« je danes poudaril premier.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.