Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Jakša: Ukrepanje gasilcev pri nas sistemsko zelo dobro urejeno

Slovenija | 09.08.2016, 16:11

Za 97 odstotkov požarov v naravi je kriv človek, kar v polovici primerov njegova malomarnost. To je v pogovoru za naš radio opozoril predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša in hkrati pozval k preventivnemu ravnanju vsakega od nas. Po njegovih besedah je v Sloveniji ukrepanje ob obsežnih požarih sistemsko zelo dobro urejeno. Več vprašanj medtem še naprej sproža status prostovoljnih gasilcev. Na tem področju, tako Jakša, bo treba postoriti marsikaj.

Vodja intervencije po Jakševih besedah že ob pozivu oceni, ali bo požar lahko obvladal s silami, ki jih ima na razpolago, ali bo moral zaprositi za dodatno moč. "To gre postopoma. Najprej se aktivira okoliška gasilska društva, društva v regiji. Če je požar obsežnejši, se aktivira državni načrt, potem lahko na primer na Primorsko pridejo tudi gasilci s pomurske, ljubljanske in kakšne druge regije. Zagotovi se zadostno število ljudi." Kot je zatrdil Jakša, ob obsežnih požarih ukrepanje tako ni prepuščeno le lokalni skupnosti. "Vse je odvisno od potreb, aktivira se tako sile kot tudi tehniko iz vse Slovenije in se jih organizirano pokliče, da se pripravijo. Zamenjujejo se v ustreznih terminih, da ni preobremenjenosti."

V javnosti velikokrat slišimo polemične razprave o statusu prostovoljnih gasilcev. "Trenutno velja, da mora delodajalec pustiti prostovoljnega gasilca, ki dobi poziv, upravičen je do refundacije njegovega osebnega dohodka in do dela izgubljenega donosa." A kot je poudaril Jakša, bo treba to področje še dodelati. "Če pri enem delodajalcu dobi poziv pet ključnih ljudi, zaposlenih pa je šest, ga je treba razumeti, saj je vezan na pogodbene odnose. Te zadeve je treba dobro preučiti." Možnosti so, tako je dodal, tudi pri spremembah davčne zakonodaje in zavarovanjih. "Delamo na tem, trudimo se in iščemo rešitve, da bodo delodajalci stimulirani prek določenih olajšav, da bodo imeli zaposlenega prostovoljnega gasilca."

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.