Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Turško uredništvo Sputnik (foto: Sputnik)
Turško uredništvo Sputnik

Pragmatizem vode v grlu...

Kmetijstvo | 10.08.2016, 14:30

Prav zanimivo je zadnja dva dni spremljati osrednji Putinov spletni multimedijski stroj Sputnik, ki iz ure v uro dobesedno bruha najrazličnejše novice, komentarje, poglede in napovedi o izzivih obnovljenega rusko turškega sodelovanja. Ta spletni servis v lasti ruske vlade se trenutno ponaša s kar 31 nacionalnimi uredništvi, ki pokrivajo tako objavo multimedijskih novic prek spleta, kot tudi oddajanje v radijski eter. Njegovi novinarji so čez noč pozabili na sočno negativistično retoriko, ki so jo še pred mesecem izjemno dosledno uporabljali v vsaki novici povezani s Turčijo.

Turčija je v ponedeljek, torej le nekaj ur pred srečanjem Putin - Erdogan ukinila blokado delovanja Sputnikovega turškega uredništva in spletnega portala, ki se je v nemilosti in s sodno prepovedjo delovanja soočilo že v letošnjem aprilu in ki, po temeljiti medijski čistki po neuspelem vojaškem puču, postaja tudi eno redkih uredništev tujih medijev, ki jim je v Turčiji dovoljeno delovati.

Izjemna hitrost otoplitve rusko turškega sodelovanja, ki je brez sape pustila mnoge dobre poznavalce dogajanja, pravzaprav ni presentljiva. Botruje ji denar in zagate, ki so jih ruskemu gospodarstvu in trgovini povzročile evropske sankcije.

Ko teče voda v grlo se kaj hitro pozabi mnoge težke besede in tudi mrtve ljudi. In če k temu dodamo še pregovorno Putinovo pragmatičnost, ki s pospešeno otoplitvijo rusko turških odnosov samo poglablja že dolgo trajajočo zadrego evropskih birokratov, kako krotiti Erdoganovo samodrštvo in njegov vse večji zaskuk k islamizaciji države, je jasno, da je tej pragmatičnosti uspela nova dobra poteza.

Tržnica v Rusiji
Tržnica v Rusiji © Sputnik

In čeprav je bilo v zadnjih urah največ slišati o obuditvi nekaterih megalomanskih energetskih projektov, bodo prvi koraki prav gotovo sprostitev turizma in uvoza turških kmetijskih pridelkov, predvsem sadja in zelenjave. Oboje bo koristilo tako Putinu kot Erdoganu, ki dobro vesta, da je nezadovoljstvo ljudi nevarnost, ki je ne gre zapostavljati.

Kmetijstvo, Naš pogled, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...