Petra StoparPetra Stopar

Kanonizacija Matere Terezije še posebej praznična za Albanijo

Kanonizacija Matere Terezije | 30.08.2016, 10:25 Petra Stopar

Razglasitve svoje rojakinje za svetnico se zagotovo najbolj veselijo v Albaniji, državi, kjer v času komunistične diktature ni bilo prostora za krščansko vero. Večina Albancev se zaradi tega sploh ni zavedala, da ena od najvidnejših svetovnih verskih osebnosti prihaja iz njihove domovine. O tem, kakšen pomen ima razglasitev albanske redovnice za svetnico, je za televizijo Rome Reports spregovoril veleposlanik Albanije pri Svetem sedežu Visar Zhiti. Je tudi prvi, ki je molitve Matere Terezije prevedel v albanščino.

Albanija je bila v času komunističnega režima duhovna puščava, ime Matere Terezije je bilo neznano, preslišano, prepovedano. Le malo ljudi je vedelo zanjo, je povedal veleposlanik pri Svetem sedežu, tudi pesnik in pisatelj Visar Zhiti, ki je blaženo spoznal, ko je v zaporu prestajal kazen zaradi svojih domnevno uporniških pesmi. Tako kot on tudi drugi zaporniki niso mogli verjeti novicam, da je neka albanska redovnica prejela Nobelovo nagrado za mir. »Vsakič, ko je v zapor prišel še kakšen človek, smo ga vprašali, kaj se v svetu dogaja. Nekoč je nekdo povedal, da je na italijanski televiziji slišal o albanski redovnici, ki je prejela Nobelovo nagrado, čemur pa večina ni verjela, menili so, da je bila to le igrana provokacija za režim,« je povedal Zhiti.

Komunistične oblasti Materi Tereziji niso dovolile vstopa v Albanijo, ko sta umrli njeni sestra in mati, danes, 25 let po padcu režima, pa je država popolnoma drugačna. V nedeljo bo zanjo praznični dan, ko bo dobro znana Albanka razglašena za svetnico, čeprav, priznava veleposlanik, so jo kot takšno jemali že prej: »Vedno smo občudovali njeno delo. Za nas je ona že svetnica, kanonizacija 4. septembra s strani papeža Frančiška pa bo to samo še uradno potrdila.«

Veleposlanik Zhiti je ob tem izrazil veliko veselje, saj kot pravi, je albanski narod o tem dnevu vedno sanjal. Zanj bo kanonizacija Matere Terezije več kot to. Bo dokaz, da niti oster diktatorski komunistični režim ni mogel iztrgati krščanskih korenin iz src Albancev.

Vir: Rome Reports

Kanonizacija Matere Terezije
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.