Petra StoparPetra Stopar

Cerkev blizu prizadetim v potresu

Svet | 25.08.2016, 12:36 Marjana Debevec

V znamenje konkretne bližine ljudem, prizadetim v potresu, je papež Frančišek na potresno območje poslal vatikanske gasilce, ki bodo pomagali iskati preživele. Že včeraj zjutraj pa je poklical škofa iz Rietija msgr. Domenica Pompilija in mu povedal, da je takoj, ko je ob 4.15 zjutraj izvedel novico o potresu, za žrtve daroval sveto mašo. Spodbudil ga je, naj ga ne bo strah in ga prosil, naj pozdravi vse prebivalce.

Sicer pa pri izkopavanju preživelih pomagajo tudi duhovniki, ki želijo biti blizu ljudem. Škof Giovanni d'Ercole pa je povedal, da so vse cerkve na prizadetem območju ne le poškodane. Ob tem ljudem po njegovih besedah veliko pomeni molitev vernikov iz vsega sveta, saj živijo zelo težke in boleče trenutke. Prizadeti so v tišini, vendar potrebujejo koga za pogovor. Starši obupano pričakujejo, da bodo njihove otroke rešili izpod ruševin. Le redki so še živi, kot na primer deklica, ki so jo po 15 urah včeraj izkopali živo.

"Včeraj opolnoči, ko sem se poslavljal od ljudi v šotorih, so mi rekli: 'Hvala, ker ste z nami v teh trenutkih, ker nas niste zapustili.' Danes bo pe bolj žaslotno kot včeraj, saj je vedno manj upanja, da bi našli preživele. Zato bodo še bolj potrebovali nekoga, ki je ob njih", je povedal škof D'Ercole in dodal, da je sinoči maševal v majhni kapeli, kjer so prinesli tudi krste z umrlimi, med njimi 18 mesečno deklico. Starši so ji na prsa v znamenje vere položili rožni venec.

Molitev slednjega pa je dala moč tudi gospe, ki je ves dan čakala na novico o materi in sinu. Oba sta umrla. Prav zaradi molitve je dobila moč, da je rekla: Tako je želel Bog.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.