Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež med verniki (foto: Radio Vatikan)
Papež med verniki

Papež pri avdienci molil rožni venec za žrtve potresa v Italiji

Svet | 24.08.2016, 10:41 Marjana Debevec

Pri današnji splošni avdienci je papež Frančišek izrazil svojo bolečino zaradi žrtev potresa, ki je pretresel osrednjo Italijo: Lazio, Marche in Umbrio. Zato se je odločil, da bo namesto pripravljene kateheze z verniki zmolil žalostni del rožnega venca za vse žrtve.

Zbrane na Trgu sv. Petra je papež takole nagovoril: »Kot vsako sredo v tem letu usmiljenja, sem tudi za danes pripravil katehezo na temo Jezusove bližine. Zaradi novice o potresu, ki je prizadel osrednjo Italijo, uničil celotna območja in pustil za seboj mrtve in ranjene, moram izraziti mojo veliko bolečino in bližino vsem ljudem na tem področju, ki ga je prizadel potres, vsem tistim, ki so izgubili svoje drage in tistim, ki jih še vedno pretresata strah in groza.

Ko sem slišal župana iz Amatrice reči: 'Kraja ni več', in ko sem izvedel, da so med mrtvimi tudi otroci, me je močno prizadelo. Zato želim vsem tem ljudem iz Accumolija, Amatrice in na področjih Rietija, Ascoli Picenija in drugim iz Lazia, Umbrie in Marche zagotoviti molitev ter jim reči, naj bodo gotovi v tolažbo celotne Cerkve, ki vas v tem trenutku želi objeti s svojo materinsko ljubeznijo. Objemu se pridružujemo tudi mi na trgu

Zatem se je papež Frančišek zahvalil vsem prostovoljcem in pripadnikom Civilne zaščite, ki pomagajo ljudem. »Vabim vas, da se mi pridružite v molitvi, da bi Gospod Jezus, ki se je vedno ganil ob človeškem trpljenju, potolažil ta žalostna srca in jim podelil mir po priprošnji Blažene Device Marije. Z Jezusom se pustimo ganiti tudi mi«, je zbrane povabil sveti oče ter nato z njimi zmolil žalostni del rožnega venca.

Tudi Cerkev v Italiji se je danes zbrala v molitvi za vse žrtve. S tem izraža bratsko bližino prizadetim prebivalcem tega dramatičnega dogodka. Škofije, mreže župnij, redovnih institutov ter laiška združenja so poklicana lajšati težave prizadetim.

Po potresu je predsedstvo Italijanske škofovske konference takoj nakazala milijon evrov iz skladov Osem promilov za prvo pomoč pri najnujnejših potrebah in napovedala nabirko za nedeljo, 18. septembra. Takrat bo namreč tudi 26. narodni evharistični kongres. Nabirka bo tako sad dejavne ljubezni, ki iz evharističnega kongresa izhaja in soudeleženost vseh za konkretne potrebe prizadetega prebivalstva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.