Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Dan spomina na žrtve totalitarnih režimov

Slovenija | 22.08.2016, 15:01 Tone Gorjup

Pred nami je 23. avgust, dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. V Sloveniji ga bomo obeležili že devetič in sicer jutri popoldne v Ljublajni. Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske, stolno župnijo v Ljubljani in Narodno univerzitetno knjižnico pripravlja več dogodkov: razstavo „STOP cenzura!“, spominsko slovesnostjo pred Ameriškim veleposlaništvom, sveto mašo za žrtve totalitarizmov in akademijo.

Evropski parlament je aprila 2009 ob sprejetju resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je predlagal razglasitev 23. avgusta za dan spomina na žrtve totalitarizmov, med drugim poudaril potrebo po ohranjanju spomina na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave. Evropski poslanci so ob tem ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi. Za dan spomina na te žrtve so izbrali 23. avgust, ker je to obletnica podpisa sporazuma Ribbentrop-Molotov med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo iz leta 1939, ki je omogočil začetek druge svetovne vojne. V Sloveniji od vsega začetka skrbi za obeležitev dneva Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z drugimi ustanovami. Jutrišnji program, ki se bo odvijal v Ljubljani, je sestavljen iz treh delov:

Ob 16.30 se bodo zbrali v nekdanjih zaporniških celicah na Beethovni 3 v Ljubljani, kjer bo odprtje razstave STOP, cenzura! ki govori o prepovedani literaturi in knjižnicah v času med leti 1945-1991. Avtorica razstave je Helena Janežič, vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije iz Narodne in univerzitetne knjižnice.

Ob 17.30 se bo srečanje nadaljevalo pred veleposlaništvom Združenih držav Amerike (na Prešernovi 31 v Ljubljani). Pri spominski plošči, ki je bila postavljena v čast slovenskim žrtvam vseh treh totalitarnih režimov, bodo položili cvetje in prisluhnili nagovoru namestnika ameriškega veleposlanika gospoda Gautam Rane.

Ob 18.30 bo sledila maša za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Po maši bo kratka akademija, ki jo pripravlja vojaški vikariat Slovenske vojske in nagovor pisateljice, publicistke, prevajalke in aktivistke za človekove pravice Alenke Puhar.

Ministrska konferenca v Bratislavi

Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na evropski ravni letos zaznamuje tudi ministrska konferenca o totalitarnih režimih v Bratislavi. Pripravlja jo slovaško predsedstvo Sveta EU, na njej pa sodelujejo tudi predstavniki Študijskega centra z narodno spravo iz Slovenije. Na povabilo namestnice premierja in ministrice za pravosodje Lucie Žitňanske je v Bratislavo odšla direktorica Študijskega centra dr. Andreja Valič Zver. V delovnem sklopu konference bo z referatom sodeloval Boštjan Kolarič, prav tako sodelavec centra. Ministri bodo razpravljali o vse večji politični radikalizaciji v Evropi. V zavedanju, da je prav radikalizacija v 20. stoletju pripeljala do vzpostavitve več totalitarnih režimov in v želji, da bi Evropa ohranila svoje temeljne vrednote, se bodo morale evropske države skupaj boriti proti temu pojavu. Ob tem bo predstavljena tudi pobuda ministrov za pravosodje Baltskih držav o ustanovitvi tribunala za prepoznavanje in obsodbo komunističnih zločinov. K pobudi je pristopilo že enajst držav iz srednje in vzhodne Evrope.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.