Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Komisija Pravičnost in mir podprla stališče evropskih in ameriških škofov o prostotrgovinskem sporazumu EU-ZDA

Škofovska konferenca | 19.08.2016, 15:39 Petra Stopar

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je podprla skupno izjavo Komisije škofovskih konferenc Evropske unije in ameriške škofovske konference v zvezi s prostotrgovinskim sporazumom med unijo in ZDA. Kot je znano, pogajanja o sklenitvi tega partnerstva še potekajo, spremljajoče razprave pa po mnenju Komisije Pravičnost in mir prebujajo številna vprašanja v zvezi z nadaljnjo socialno zaščito delavcev in ranljivih skupin, z zmanjševanjem družbene neenakosti in migracij, zavzemanjem za mir in odgovornostjo do prihodnjih generacij. V komisiji zato navajajo devet etičnih in socialnih izhodišč, ki naj bi jih v pogajanjih o sporazumu upoštevali politiki in strokovnjaki v Sloveniji in ustanovah Evropske unije.

Bruselj in Washington se že več mesecev za zaprtimi vrati pogajata o besedilu in določbah sporazuma, ki bo podlaga za nastanek največjega območja proste trgovine na svetu, pred sprejetjem pa ga bodo morali odobriti še parlamenti držav članic.

Pred sklepom pogajanj je po navedbah Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ključno, da se izvede temeljita analiza pozitivnih in negativnih učinkov sporazuma na družbo in okolje. Čezatlantsko partnerstvo mora po njenem prispevati k blaginji vseh državljanov, zlasti revnih. Pri odločitvah, ki vplivajo na življenja ljudi, bi morali sodelovati vsi. Predvidene koristi je treba pravično razdeliti, sicer se lahko neenakost le še poglobi.

Čezatlantsko partnerstvo mora torej prispevati k varnejšemu in mirnejšemu svetu in ne h krepitvi gospodarskih in političnih napetosti, je še zapisano v izjavi Komisije Pravičnost in mir. Ob tem navaja devet načel, ki so jih v skupni izjavi pred časom izdali že ameriški in evropski škofje.

Prvo načelo je trajnost in previdnost, sledijo varovanje delovne sile, spoštovanje domorodnega prebivalstva, zmanjšanje potreb po migracijah, pospeševanje kmetijstva, skrb za trajnostni razvoj in stvarstvo, zaščita intelektualne lastnine, ustrezen mehanizem reševanja morebitnih sporov med državami strankami in pravica do udeležbe vsakega državljana v pogajanjih.

V svoji izjavi o prostotrgovinskem sporazumu se Komisija Pravičnost in mir, katere predsednik je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, še sklicuje na besede papežev Benedikta XVI. in Frančiška, ko je slednji v svoji apostolski spodbudi Veselje evangelija zapisal: »Svetovna kriza, ki obsega finance in gospodarstvo, jasno kaže na njune neuravnovešenosti in predvsem na hudo pomanjkanje antropološke usmeritve. To je pomanjkanje, ki človeka zoži samo na eno njegovih potreb: na potrošnjo«.

Škofovska konferenca, Politika, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.