Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:41

Judoistka Tina Trstenjak osvojila zlato na olimpijskih igrah v Braziliji

Judoistka Tina Trstenjak
Foto © sankaku-klub.si

Prva slovenska junakinja olimpijskih iger v Rio de Janeiru je judoistka Tina Trstenjak, ki se je vpisala na seznam slovenskih dobitnikov zlate olimpijske kolajne. Na poti do zlata je Celjanka učinkovito uporabljala končni prijem, s katerim je premagala tri od štirih tekmic. Najbolj tesen je bil uvod z Italijanko Edwige Gwend, kjer je Trstenjakova delovala suvereno, napredovala pa po vsega dveh opominih za tekmico. Bronasta z azijskih iger Kitajka Junxio Yang v četrtfinalu, zmagovalka panameriških iger Brazilka Mariane Silva v polfinalu in svetovna prvakinja iz leta 2014 Francozinja Clarisse Agbegnenou v finalu pa so predčasno zapustile tatami, potem ko so se znašle v jeklenem prijemu slovenske šampionke.

»Morda mi leži ta prijem. To veliko treniramo in vesela sem, da imam nekaj, kar tekmicam ne paše,« je ocenila tekmovalka, ki bo čez 14 dni dopolnila 26 let, največje darilo pa si je vnaprej pripravila kar sama. A pot do uspeha v dvorani Carioca 2 v olimpijskem parku je bila veliko več kot trije končni prijemi. Posebej težki sta bili popoldanski tekmi, v katerih so se merile štiri najboljše judoistke na turnirju. »S trenerjem Marjanom Fabjanom sva naredila zelo dobro taktiko. Borba z Brazilko je bila zelo težka, ker je imela na svoji strani publiko. Ostala sem skoncentrirana in vesela sem, da mi je uspelo. S Francozinjo pa se zelo dobro poznava, je zelo močna, a spet sem imela dobro taktiko, izkoristila sem njeno napako in uspelo mi je,« je dejala Trstenjakova.

Jasni cilji Trstenjakove

Na blazini zelo agresivna šampionka pred mikrofoni deluje prej plaho. A videz vara. Gre za tekmovalko z jasnimi cilji, ki je o olimpijski medalji začela razmišljati že na olimpijskih igrah v Londonu 2012, kjer je bila v vlogi sparing partnerice takrat zlate Urške Žolnir. Zdaj jo je v kategoriji do 63 kg nasledila sama. »To so sanje vsakega športnika, ko pride na olimpijske igre. Vedela sem, da mi lahko uspe, saj imam dobro podporo doma in v trenerju, pa tudi v klubu med sotekmovalci in sparing partnerji. Glede na vse, kar sem prestala in čemu vse sem se odpovedala, sem verjela vase,« je dejala Trstenjakova, in dodala, da je v medaljo začela verjeti šele po vseh zadnjih uspehih. »Vedela sem, da imam vse možnosti, čeprav so olimpijske igre neko povsem drugo tekmovanje, na katerem lahko zmaga vsak, a tukaj sem res verjela vase,« je pojasnila.

Trstenjakova je nosila breme favoritinje

Za večino tekmovalcev bi bila vloga prve favoritinje, Trstenjakova je na tekmo pripotovala kot aktualna evropska in svetovna prvakinja ter vodilna na svetovni jakostni lestvici, tudi breme. Slovenka pa je vlogo odigrala v slogu izkušene šampionke. »S pritiskom se nisem obremenjevala, čeprav vem, da sem psihično zelo močna. Šla sem iz borbe v borbo. Pred finalom pa sem tako ali tako vedela, da nimam česa izgubiti. Finale odločajo napake, stotinka sekunde. Šla sem na vse ali nič in vesela sem, da se je obrnilo v mojo korist,« je še vesela športnica, ki je šele pred kratkim dobila službo v okviru zaposlovanja športnikov na različnih ministrstvih. Ob tem ne gre spregledati, da je na olimpijskih igrah nastopila tudi s poškodbo. »Malo me še boli, ni pa to tako hudo, da ne bi mogla ničesar,« dodaja Trstenjakova, ki jo dva dni še čaka sodelovanje s slovenskimi judoisti v Riu, potem pa si bo privoščila zasluženi dopust, da odpočije telo in dokončno sanira tudi boleča rebra.

V bučni razprodani dvorani je bila tudi peščica slovenskih navijačev, vnovič tudi najizkušenejši med njimi Iztok Čop, vodja delegacije v Riu, pa ministrica za področje športa Maja Makovec Brenčič ter zdajšnji in prejšnji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in Janez Kocijančič, ki je na igrah kot član združenja evropskih olimpijskih komitejev.

Čestital je tudi celjski škof Stanislav Lipovšek in zapisal: "Velikemu veselju, hvaležnosti in ponosu, ki ga Vaša olimpijska medalja pomeni za Slovenijo, za Vaš domači kraj in za mesto Celje, se pridružuje tudi celjska škofija, Vaša domača župnija Sv. Duha in Cerkev v Sloveniji. Iskreno vam čestitamo in želimo, da tudi v bodoče Vašo športno kariero spremlja obilen Božji blagoslov."

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!