Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež med pogovorom z novinarji (foto: Radio Vatikan)
Papež med pogovorom z novinarji

Papež novinarjem na letalu: Ni prav, če islam enačimo s terorizmom

Svet | 01.08.2016, 11:56 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sinoči sklenil svoj obisk Poljske in z enourno zamudo poletel iz Krakova. Kot ima že v navadi, se je na letalu srečal z novinarji. Velik del njegovega pogovora z njimi je bil posvečen vprašanju terorizma in islama, pa tudi današnjim mladim.

»Ni mi všeč govoriti o islamističnem nasilju, kajti vsak dan, ko odprem časopis, vidim nasilje tudi v Italiji: nekdo je ubil zaročenko, ali taščo, in to so bili krščeni kristjani«, je dejal Frančišek. Nasilni ljudje so v vseh religijah je nadaljeval. Po njegovem je tudi res, da je skoraj v vsaki religiji neka manjša fundamentalistična skupina. »In ko skrajništvo privede do ubijanja – lahko se namreč ubija tudi z jezikom, to pravi apostol Jakob in ne jaz, ali pa z nožem, takrat tega nasilja ne moremo enačiti z islamom

Ob tem je povedal, da je imel dolg pogovor z imamo iz univerze Al Azhar in se je prepričal, da si oni želijo miru in srečanja. Nuncij neke afriške države mu je tudi povedal, da številni muslimani vstopijo skozi sveta vrata in molijo pred Marijino podobo. »Mogoče je živeti v sožitju«, je zatrdil Frančišek in nadaljeval takole: »Sprašujem se, koliko evropskih mladih, ki smo jih mi pustili brez idealov, se spusti v drogo, alkohol, ali pa se pustijo novačiti skrajnežem

Islamska država je po njegovih besedah res nasilna, vendar pa gre le za manjšo skupino in ne moremo reči, da je islam terorističen. Terorizem pa po njegovih besedah vznikne tam, kjer ni druge možnosti. »Sedaj bom rekel nekaj, kar bi lahko bilo nevarno... Toda ko postavimo v središče svetovne ekonomije boga denarja in ne človeka, je to že prvi terorizem. Pregnali smo čudo stvarstva in v središče postavili denar. To je prvi temelji terorizem. Razmislimo o tem...«, je dejal Frančišek.

Druga obsežna tema papeževega pogovora na letalu pa so bili mladi. Novinarja je zanimalo, kako se na srečanje z njimi uspe pripraviti s tako slikoviti primeri. »Rad se pogovarjam z mladimi in rad jim prisluhnem. "Vedno med postavijo v težave, saj mi povejo stvari, na katere nisem nikoli pomislil«, je dejal sveti oče. Prepričan je namreč, da so mladi naša prihodnost, treba pa je povezati preteklost in prihodnost. »Zato tako poudarjam dialog med mladimi in starimi starši, kajti tudi mi lahko mladim damo našo izkušnjo: oni naj začutijo preteklost, zgodovino, naj prevzamejo nase in jo peljejo naprej s pogumom sedanjosti«, je dejal Frančišek in dodal, da mu ni všeč, če kdo reče, da mladi govorijo neumnosti. Tudi odrasli jih govorijo. Zato pa naj bi se oni naučili od nas in mi od njih, je zatrdil papež.

Na vprašanje o dogajanju v Turčiji je dejal, da še vedno proučuje situacijo in ne more dati jasnega stališča, dokler ne bo sam prepričan v vse informacije, ki prihajajo do njega. O preiskavi avstralskega kardinala Georgea Pella glede pedofilije je dejal, da dvomi obstajajo, vendar bo počakal na dokončno sodbo sodišča in takrat povedal svoje mnenje. Na vprašanje, kako je doživel Poljake pa je dejal, da je predvsem srečal njihovo dobroto.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.