Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež v pogovoru z novinarji (foto: CTV)
Papež v pogovoru z novinarji

VIDEO: Svet je v vojni, vendar ne verski, ampak v vojni interesov

Cerkev po svetu | 27.07.2016, 17:02 Marta Jerebič

Papež je, kot običajno, na letalu kratko pozdravil novinarje. Komentiral je barbarski umor župnika Hamela v Franciji in dejal, da je svet v vojni, vendar ne verski, ampak vojni interesov, vojni za denar, naravne vire, prevlado nad narodi. Vsa verstva želijo mir, je dejal, vojno želijo drugi.

V zadnjem času se veliko uporablja besedo 'nevarnost', vendar pa je po papeževih besedah prava beseda 'vojna'. Svet je v vojni, ker je izgubil mir, je še dejal Frančišek in spregovoril o mladih. Ti nam po njegovih besedah vedno prinašajo upanje.

Sicer pa so iz Vatikana še sporočili, da je sveti oče zjutraj v vatikanski baziliki molil na grobu sv. Janeza Pavla II. Zatem je pozdravil skupino bolnih otrok, ki so bili v spremstvu svojih družin ter članov združenja Peter Pan. Pred odhodom v Krakov pa je pozdravil še nekaj beguncev, za katere skrbi vatikanska elemozinerija.

Papež v pogovoru z novinarji na letalu
Papež v pogovoru z novinarji na letalu © CTV

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.