Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pokojni duhovnik Jacques Hamel (foto: Radio Vatikan)
Pokojni duhovnik Jacques Hamel

V Franciji ubiti duhovnik po mnenju mnogih daroval življenje za skupnost in bratstvo

Svet | 27.07.2016, 15:39

V Franciji še naprej odmeva včerajšnji okruten zločin skrajnežev, ki sta v cerkvi v mestu v Normandiji med sveto mašo zajela talce ter ubila starejšega duhovnika in hudo ranila še enega starejšega človeka. Eden od storilcev je že identificiran, na dan prihajajo grozljive podrobnosti krvavega dejanja, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država. Predsednik Francois Holland je poudaril, da gre za teroristični napad, danes se je že sešel z voditelji verskih skupnosti v državi. Ubitega duhovnika se vsi, ki so ga poznali, spominjajo z ganjenostjo, poudarjajo, da je daroval življenje za skupnost in bratstvo.

Eden od skrajnežev, ki je včeraj vdrl v cerkev v Normandiji, je bil 19-letni Adel Kermiche. Varnostnim službam je bil znan, saj je bil kar dvakrat aretiran, ko je poskušal priti v Sirijo. Bil je v hišnem priporu in je nosil elektronsko zapestnico. Teroristični napad sta z neidentificiranim sostorilcem izvršila med sveto mašo. Zajela sta duhovnika Jacquesa Hamela, tri redovnice in dva vernika. Ko sta se z noži spravila na Hamela, je eni od redovnic, sestri Danielle, uspelo pobegniti in poklicati policijo. "Prisilila sta ga, da je pokleknil, ko se je skušal braniti, se je začela drama," je pojasnila za enega od francoskih radijskih programov. Storilca sta po njenih besedah krvavo dejanje tudi posnela. "Zdelo se je, kot da gre za nekakšen obred okoli oltarja v arabščini. Bilo je grozljivo." Policija se je ob prihodu najprej skušala pogajati, v cerkev ni mogla, saj so bili talci razvrščeni pred vrati. Ko sta skrajneža z njimi le prišla ven, sta vzklikala Alah je velik. Policija je storilca ubila ter nato našla Hamela s prerezanim vratom in še enega človeka s hudimi vbodnimi ranami.

"Bil je izreden duhovnik, to lahko rečem. Oče Jacques je bil velik človek," je ubitega duhovnika opisala sestra Danielle. Takšen je tudi v očeh številnih ostalih ljudi, ki so ga poznali, saj je bil vselej na razpolago vsakomur. Župnijo, kjer je zadnjih deset let deloval kot duhovni pomočnik, si je po poročanju Radia Vatikan izbral sam. Tja je želel prinesti sporočilo bratstva, saj na njenem območju živi veliko muslimanov. Tudi ti so ga po pričevanju mnogih imeli zelo radi. Svojo duhovniško službo je opravljal vse do konca, saj je bil kljub starosti zelo dejaven - vodil je bogoslužja in podeljeval zakramente, prepričan v svojo vero, ki jo je želel deliti z ostalimi. "Tudi če se v tem trenutku zdi težko reči nekaj takšnega, je edini pravi odgovor na terorizem, na umore, ta, da se povežemo ter živimo bratstvo in srečanje med narodi,2 je poudaril krajevni nadškof Dominique Lebrun, ki je grozljivo novico prejel na svetovnem dnevu mladih v Krakovu in se takoj vrnil domov.

Mesto zadnjega terorističnega napada v Franciji je obiskal tudi Hollande. Nato je v televizijskem nagovoru pozval k enotnosti v državi. Zaveda se, da bo vojna proti terorizmu dolga, a zmagati jo bo mogoče skupaj. Verjame, da je demokracija, ki je po njegovih tarča skrajnežev, lahko tudi ščit, zavrnil je pozive opozicije po zaostritvi protiteroristične zakonodaje. Hollande je še obljubil podporo vernikom Katoliške Cerkve in poklical papeža Frančiška. Zagotovil mu je, da bo naredil vse, da bo zavaroval cerkve in ostale svete kraje po državi. Za to so se na današnjem posvetu z njim zavzeli tudi voditelji vseh verskih skupnosti v Franciji. Predstavnik muslimanov v tej državi je zadnji teroristični napad opisal kot bogoskrunstvo, ki je v nasprotju z vsemi nauki islama. Pariški nadškof, kardinal Andre Vingt-Trois, je ob tem opozoril, da se verske skupnosti ne smejo pustiti povleči v politične igre Islamske države.

"Vsekakor bodo v prihodnje poostreni določeni zunanji ukrepi," nam je povedal župnik pri Svetem Križu v Ljubljani Alek Zwitter, ki trenutno v Parizu končuje svoj doktorat. Ob tem je opozoril na past, ki jo lahko prinese strah. Spomnil je, da imamo kristjani orožje proti njemu: ljubezen in molitev. "V tej situaciji moramo moliti za vse, ki so v nasilni logiki, in tudi nas, da bi znali pričevati z ljubeznijo in da bi šli v njej do konca." Naj molimo za mir in za to, da bi znali bolje živeti skupaj, pa je v svojem zadnjem zapisu v župnijskem listu pozval ubiti duhovnik. Kot je dodal, naj bo naše srce pozorno na lepe stvari in na vsakega.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.