Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Marx o vzrokih za številna nasilna dejanja in napade v Nemčiji

Svet | 25.07.2016, 15:07

V Nemčiji se je sinoči zgodil že četrti napad v zadnjih dneh. V bližini Nürnebrga se je razstrelil 27-letni Sirec ter ranil 15 ljudi, med njimi štiri huje. Podatkov, da bi bil napadalec povezan s skrajneži, policija nima. Bolj verjetno je, da je imel duševne težave. Kanclerka Angela Merkel je zaradi zadnjih dogodkov pretresena, notranji minister Thomas de Maiziere pa svari, da ne smemo vseh beguncev obravnavati kot varnostno grožnjo.

V Nemčiji se je sinoči zgodil nov napad. V Ansbachu, kraju s približno 40 tisoč prebivalci blizu Nürnberga, se je razstrelil 27-letni prosilec za azil iz Sirije. Pri tem je ranil vsaj 15 ljudi, tri so že odpustili iz bolnišnice, ostali pa niso v smrtni nevarnosti. Dogodek se je zgodil na glasbenem festivalu. Ker storilec brez vstopnice ni mogel na prizorišče, se je pri vhodu na festival razstrelil.

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je dejal, da ni povsem jasno, ali je storilec nameraval ubiti samo sebe ali tudi druge. »Osumljenec je v preteklosti večkrat kršil zakone. Dvakrat si je skušal vzeti življenje, zato se je zdravil v psihiatrični bolnišnici.«

Policija je sporočila, da preiskujejo storilčev mobitel in osebne stvari, da bi čim prej ugotovili, ali je bil povezan s katero od terorističnih organizacij in ali je šlo za politično motiviran napad. Znano je, da je Sirec v Nemčijo prišel pred dvema letoma, oblasti so mu lani zavrnile prošnjo za azil in naj bi ga izgnale v Bolgarijo.

V Nemčiji po napadih zadnjih dni vladata strah in negotovost. Spomnimo, da je na vlaku v Wurzbergu 17-letni prosilec za azil iz Afganistana z nožem in sekiro huje ranil pet ljudi, v petek je 18-letnik v nakupovalnem središču v Münchnu s strelnim orožjem ubil devet ljudi, včeraj pa je 21-letni prosilec za azil iz Sirije v Reutlingenu z mačeto ubil žensko in ranil še dva človeka.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pretresena zaradi zadnjih napadov v državi, je danes povedala njena tiskovna predstavnica. Na vprašanje, ali bo v luči zadnjih napadov spremenila politiko do migrantov, je njena tiskovna predstavnica odgovorila, da je treba počakati na rezultate preiskav dogodkov.

Notranji minister Thomas de Maiziere pa je posvaril pred tem, da bi vse prosilce za azil obravnavali kot potencialne teroriste. »Ne smemo vseh beguncev imeti za osumljence, čeprav smo v posameznih primerih sprožili postopke,« je dejal za nemški radio.

Nemške oblasti zdaj preiskujejo 60 prosilcev za azil, ki jih sumijo nudenja podpore ali članstva v terorističnih organizacijah, vključno s skrajno sunitsko Islamsko državo.

Predsednik nemške škofovske konference nadškof v Münchnu kardinal Reinhard Marx se je vprašal, od kje prihaja ves ta izbruh nasilja in sovraštva, ki mu ni videti konca. Prepričan je, da je vzrok vseh teh nasilnih dejanj, ki prihajajo na dan iz leve in iz desne politične opcije, ki imajo korenine in podporo v religiji, kot je to v primeru islamskega ekstremizma, pravzaprav strah pred tem, da bi izgubili svojo oporno točko, svoj svet, ki ga smatrajo za absolutnega. Vse ostale zato vidijo kot grožnjo, kot sovražnike, ki jih je treba odstraniti. Kot kristjani ne smemo dovoliti, da bi strah nadvladal naše življenje, je prepričan kardinal Marx. Nasilju naj bi se po njegovih besedah uprli z molitvijo k Bogu, ki je Oče vseh ljudi. Prihodnost pa vidi v tem, da bi se znova naučili sožitja in sicer v ozračju zaupanja, spoštovanja in solidarnosti.

Za žrtvami petkovega terorističnega napada v Münchnu žaluje tudi upokojeni papež Benedikt XVI., ki moli za »nedolžne žrtve ter njihovim svojcem izraža svoje sožalje in bližino«, kot so italijanski mediji povzeli besede nadškofa Georga Gänsweina, osebnega tajnika Benedikta XVI. Joseph Ratzinger je bil med leti 1977 in 1982 nadškof bavarske prestolnice.

Katoliška in evangeličanska Cerkev sta napovedali skupno žalno bogoslužje za žrtve petkovega napada, ki je predvideno v nedeljo v münchenski stolnici.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.