Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Molitev je prvo in glavno delovno orodje v naših rokah!

Cerkev po svetu | 24.07.2016, 13:42 Marta Jerebič

Papež je pri opoldanskem nagovoru razložil evangelij današnje nedelje, ki govori o tem, kako je Jezus molil na samem in kako so učenci nato Jezusa prosili, naj jih nauči moliti.

Papež je poudaril, da je beseda “Oče” skrivnost Jezusove molitve, ključ, ki nam ga je On dal, da bi mogli tudi mi vstopiti v ta odnos zaupnega pogovora z Očetom.

Molitev oče naš med drugim sestavljajo tri prošnje, ki predstavljajo naše temeljne potrebe: kruh, odpuščanje in pomoč v skušnjavah. Brez teh treh stvari ne moremo živeti.

Pri kruhu gre za nujno potrebno hrano, ne njen presežek.

Odpuščanje najprej prejmemo od Boga. “Samo, ko se zavedamo, da nam je bilo kot grešnikom odpuščeno s strani neskončnega Božjega usmiljenja, lahko tudi sami naredimo konkretna dejanja bratske sprave.

Prošnja – ne vpelji nas v skušnjavo - pa nas opozarja na našo izpostavljenost pastem zla in pokvarjenosti.

Jezusov nauk o molitvi se nadaljuje s prilikama o drži prijatelja do drugega prijatelja in drži očeta do svojega sina. Obe priliki nas učita, da moramo imeti polno zaupanje v Boga, saj bolje od nas samih pozna naše potrebe, vendar želi, da mu jih predstavimo pogumno in vztrajno, saj je to naš način sodelovanja pri njegovem delu odrešenja. “Molitev je prvo in glavno delovno orodje v naših rokah,” je poudaril papež in dodal, da vztrajati z Bogom ne pomeni, prepričati ga, ampak krepiti našo vero in potrpežljivost, torej sposobnost, da si z Bogom prizadevamo za zares pomembne in potrebne stvari.

Med temi je ena zelo pomebna, a zanjo skoraj nikoli ne prosimo, namreč za Svetega Duha. Ta nam pomaga, da živimo dobro, z modrostjo in ljubeznijo, po Božji volji.

Kako lepa molitev bi bila, če bi v tem tednu vsak prosil Očeta. Oče, daj mi Svetega Duha, Oče, daj mi svetega Duha,” je še spodubil papež Frančišek.

SDM

Papež je spomnil še na 31. svetovni dan mladih v Krakovu, kamor se tudi sam odpravlja v sredo, da bo z mladimi obhajal jubilej usmiljenja na priprošnjo sv. Janeza Pavla II.

»Prosim vas, da nas spremljate z molitvijo. Pozdravljam in se zahvaljujem vsem, ki sodelujejo pri sprejemu mladih romarjev skupaj s številnimi škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in laiki. Posebno misel namenjam vsem tistim njihovim vrstnikom, ki ne bodo mogli biti osebno tam navzoči, a bodo spremljali dogodek prek medijev. Vsi bodimo povezani v molitvi!«

V Krakovu so medtem danes predstavili darila, ki jih bodo izročili papežu in jih bo nosil pri sklepni maši 31. julija. Gre za štolo in ročno izdelane čevlje. Slednji bodo šli nato na dražbo. Izkupiček pa bo namenjen za nakup mobilne ambulante Karitas za žrtve vojne v Siriji.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.