Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Europol opozarja na porast krvavih dejanj samotarjev na stari celini

Svet | 22.07.2016, 15:57

Evropski policijski urad Europol je v tem tednu opozoril na porast krvavih dejanj, ki jih zagrešijo tako imenovani volkovi samotarji. Predvsem zadnji dogodki kažejo, da jih je težko preprečiti.

Po podatkih Europola je lani v Evropski uniji v terorističnih napadih umrlo 151 ljudi, več kot 350 jih je bilo ranjenih. Za zapahi je pristalo 687 osumljencev, med njimi je bilo 198 zapriseženih džihadistov. Čeprav je za zadnje teroristične napade odgovornost prevzela Islamska država, Europol v posebnem poročilo ugotavlja, da jih ta skrajna skupina ni načrtovala, logistično podprla ali neposredno izvedla. Povezava med njimi in tako imenovanimi volkovi samotarji, ki so jih izvedli, naj bi bila torej šibka, čeprav so izrekli zvestobo ali Islamski državi ali Al Kaidi, ki sta v preteklosti muslimane, ki živijo na Zahodu, pozvali h krvavim dejanjem. Po besedah vodje Europola Roba Wainwrighta so tako imenovani volkovi samotarji zadnja leta glavna teroristična grožnja na stari celini.

Europol še navaja, da je 35 odstotkov posameznikov, ki so med letoma 2000 in 2015 izvedli teroristične napade, bolehalo za eno od duševnih bolezni, zato domneva, da bi krvava dejanja vseeno izvršili, a so izbrali teroristično skupino, da bi dosegli večji pomen.

"Naš moto v Europolu je: Varnejša Evropa. A drži, da ne moremo rešiti problema temeljnega razloga za nastanek terorizma. Zagotovimo lahko le, da postane ta tema vidna. Ukrepamo lahko v posameznih zadevah. Lahko poskusimo preprečiti stvari. Vendar je treba rešitve najti na politični ravni," je za televizijo Evropskega parlamenta povedal namestnik direktorja Europola Wil Van Gemert.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.