Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sv. Višarje, avgust 2014 (foto: Matjaž Merljak)
Sv. Višarje, avgust 2014

28. Romanje treh Slovenij

Slovenci po svetu | 05.08.2016, 11:19 Matjaž Merljak

Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov tudi letos pripravlja romanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije na Višarjah. Na tromeji se vsako leto – na prvo nedeljo v avgustu - zbere več tisoč Slovencev.

Prvi del romanja je predavanje uglednega slovenskega znanstvenika oz. kulturnika o narodnostno-bivanjskih vprašanjih, bistvenih za naš narod. Sledi slovesno bogoslužje in kulturni program, ki ga oblikujejo recitatorji, ugledni gostje iz domovine in tujine in razne glasbene skupine.

Kot so sporočili iz Rafaelove družbe, bo letos v ospredju 25. jubilej naše države. Na to bo v predavanju, ki se bo začelo ob 10.30, opozorila novinarka, publicistka in kolumnistka Zlata Krašovec. Svojemu razmišljanju je dala naslov: Drugačno pesem zapojmo, veselejšo!

Opoldne bo sveto mašo v cerkvi daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Ob oltarju se mu bodo pridružili izseljenski in drugi duhovniki. Poleg ljudskega petja bosta liturgijo obogatila glasbenika prof. Tomaž Simčič in sopranistka Tamara Stanese.

Po maši bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program, ki ga bo s petjem obogatil oktet Deseti brat.

V zadnjih letih se je na srečanju povečevalo število mladih udeležencev, tudi zaradi programa za mlade - Višarski dnevi, ki se odvija nekaj dni prej in se zaključi na romanju treh Slovenij.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.