Petra StoparPetra Stopar
Dr. Pleskovič na akademiji ob 25-letnici SSK (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Pleskovič na akademiji ob 25-letnici SSK

Četrt stoletja uspešno prehojene poti SSK

Slovenci po svetu | 18.07.2016, 11:59 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je nedavno z akademijo obeležil 25-letnico delovanja. Odlomkom s prireditve ste lahko prisluhnili v včerajšnji oddaji Slovencem po svetu in domovini. V prehojeno pot se je ozrl tudi predsednik SSK dr. Boris Pleskovič.

Po petindvajsetih letih je Svetovni slovenski kongres (SSK) postal najbolj prepoznavna in vodilna civilna družba tako v domovini kot med Slovenci po svetu. S svojim delovanjem in projekti si ves čas prizadeva za povezovanje in sodelovanje z rojaki po svetu. Naš cilj je, da se pol milijona Slovencev, ki živijo in delajo po vsem svetu, vključi v življenje naše domovine in da se pričnemo zavedati, da nas je dva milijona in pol – to je naš slovenski narod na tem svetu.

Ob ustanovnem sestanku SSK se je konec junija pred 25. leti v Cankarjevem domu zbralo preko 500 udeležencev iz vsega sveta. Največja vzpodbuda za ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa je bilo pričakovanje, da bomo po tisoč letih želja in hrepenenja dobili lastno državo. Vsi so hoteli pomagati in mnogi so to tudi storili. Naši uspešni in vplivni Slovenci po svetu so vodstvom držav, kjer živijo in delajo, poslali tisoče in tisoče telegramov, pisem, člankov in telefonskih klicev za podporo priznanja Slovenije s strani mednarodne skupnosti. Zato smo jim neizmerno hvaležni.

SSK je postalo mednarodno in nestrankarsko društvo, ki je organizirano tako, da je SSK krovno Društvo in ima območne enote po različnih državah sveta; to so konference SSK, ki so v Kanadi, ZDA, Argentini, Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Koroškem ter v Sloveniji. Demokratične volitve upravnega odbora in vodstva SSK so vsake tri leta. V prihodnosti načrtujemo ustanovitev konference SSK za Evropo.

Poslanstvo SSK skrbno načrtujemo že petindvajset let z bogatim izborom dejavnosti in projektov. Že dve desetletji redno organiziramo konference slovenskih intelektualcev iz sveta in domovine. Dvakrat letno pripravljamo serijo tematskih konferenc slovenskih zdravnikov, gospodarstvenikov in znanstvenikov, mladih raziskovalcev in študentov, arhitektov in gradbenikov, pravnikov, novinarjev, glasbenikov, planincev, turističnih delavcev in gostincev ter kmetijcev in gozdarskih delavcev. Skupaj smo organizirali že 31. vseslovenskih srečanj strokovnjakov.

Na te konference navadno pride od 150 do 200 udeležencev, približno polovica predavateljev je iz domovine in polovica iz sveta. Konference so na visoki in vrhunski strokovni ravni in mnoge so bile vsebinsko prebojne. S tem poslanstvom predstavljajo ne le nacionalni, marveč tudi širši gospodarski in družbeni pomen za graditev boljše in bolj uspešne Slovenije.

Naši strokovnjaki po svetu so naš zaklad. Zelo radi sodelujejo s strokovnjaki iz domovine in do sedaj se je spletlo že veliko kroženja znanja, prijateljstev in strokovnega sodelovanja. Te konference so zelo popularne doma in po svetu in zadnja leta so njihovi programi celo preveč zasedeni, ker je povpraševanje po predavanjih in udeležbi vedno večje. Viden uspeh teh konferenc je tudi v tem, da smo s pomočjo naših strokovnjakov iz tujine uspeli podpreti ustanovitev Fakultete za medicino in Fakultete za arhitekturo v Mariboru. Tudi na področju znanosti in gospodarstva se zadeve premikajo v pravo smer na podlagi predstavitve dobrih praks s strani naših zvestih predavateljev.

Posebno skrb SSK namenja tudi mlajšim slovenskim rojakom iz sveta. Za mladostnike iz tujine pripravljamo enotedenske poletne tabore v različnih krajih Slovenije, na katerih se učijo slovenskega jezika, spoznavajo domovino svojih staršev in navezujejo stike z vrstniki iz različnih dežel sveta. Mnogi se kasneje vračajo najprej kot udeleženci in kasneje kot mentorji mladih rojakov. Poleg tega v naših prostorih redno prirejamo tudi razstave naših umetnikov/slikarjev, predstavitve knjig in poezij naših ustvarjalcev iz sveta ter okrogle mize in predavanja o aktualnih temah in predstavitve slovenskih organizacij, ki delujejo v tujini in zamejstvu ter njihovih dosežkov.

Vzorno sodelujemo tudi z najvišjimi političnimi predstavniki države Slovenije. Naše strokovne konference se odvijajo s podporo častnih pokroviteljstev predsednika države ali predsednika Vlade RS. Slovenski predsedniki so odlikovali že mnoge naše člane in sodelavce. Državna odlikovanja so prejeli: dr. Jože Bernik, Dušan Lajovic, Vladimir Kos, Slovenska kulturna akcija iz Buenos Airesa, dr. Anton Mavretič, Marjan Terpin in sedanji predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič.

V predsedniški palači že tretje leto poteka tradicionalni svečani sprejem za slovenske študente in mlade raziskovalce iz tujine v sodelovanju z društvom V tujini izobraženi Slovenci (VTIS), SSK in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) ter uspešnih podjetij, ki iščejo perspektivne kadre. Ta pomemben sprejem v času novoletnih ali Božičnih počitnic se je iz SSK na pobudo predsednika Boruta Pahorja preselil pod okrilje njegovega častnega pokroviteljstva. Glede na to, da vedno več mladih Slovencev študira in dela v tujini, je sporočilo tega sprejema in druženja zelo vzpodbudno. S tem naša država sporoča, da Slovenija ni pozabila na naše mlade strokovnjake in da si želi njihove vrnitve v domovino kot tudi njihovega aktivnega sodelovanja, kjerkoli na svetu se nahajajo.

Predsednik Borut Pahor je odlikoval SSK ob 25. jubileju s posebnim sporočilom: “Svetovni slovenski kongres že četrt stoletja bogati in plemeniti odnose z rojaki po svetu, za kar mu slovenska država in nacija dolgujeta posebno zahvalo.”

Ob zaključku želim poudariti, da pri Kongresu z optimizmom gledamo v prihodnost. Upamo namreč, da bo naše globalno medsebojno sodelovanje prineslo vedno večje uspehe in svetlejšo prihodnost za vse Slovence doma in po svetu.

Ob tej priložnosti se želim zahvaliti vsem članom, prijateljem, sodelavcem in delegatom naših konferenc SSK, članom upravnega odbora in strokovnim sodelavcem naše upravne pisarne: generalni sekretarki Sonji Avguštin Čampa, Nini Frlan, Zdenki Volarič in Luki Klopčiču. Zahvaliti se želim tudi vsem Slovencem, ki s prostovoljnim delom in talenti skrbijo za uspeh Kongresa. Veselim se nadaljnjega dela in uspehov, obiskovalcem iz tujine pa želim prijetno bivanje v Sloveniji.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.