Petra StoparPetra Stopar
V Kranjski Gori maša za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni (foto: p. Ivan Rampre)
V Kranjski Gori maša za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni

V Kranjski Gori maša za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni

Cerkev na Slovenskem | 30.07.2016, 11:16 Marta Jerebič

Slovesnosti pri Ruski kapelici se bo danes udeležila tudi delegacija Ruskega pravoslavnega patriarhata, ki jo vodi metropolit Hilarion. Potem ko so včeraj skupaj s predstavniki Srbske pravoslavne Cerkve in Katoliške Cerkve v Sloveniji podpisali skupno izjavo z naslovom »Da bi Evropa ohranila svojo dušo«, so se zvečer v Kranjski Gori udeležili še svete maše za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni. Sledila je pravoslavna molitev in kulturni program.

Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v uvodu spomnil na ruske vojne ujetnike, ki jih je pri gradnji ceste čez Vršič leta 1916 zasul snežni plaz.

Ob tej tragediji pripadnikov ruskega naroda smo hvaležni za vse pobude, ki so bile v teh letih storjene, da so rajni dobili primerno spominsko obeležje in je ta kraj bolečega in tragičnega spomina postal kraj molitve in kraj srečanja med predstavniki ruskega in slovenskega naroda; in še posebej kraj srečanja med predstavniki Ruske pravoslavne Cerkve in predstavniki Katoliške Cerkve in krščanskih Cerkva, ki delujejo v Sloveniji.“

Pridigo je imel celjski škof Stanislav Lipovšek. Spomnil je na zgodovinsko srečanje med papežem Frančiškom in ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom februarja letos na Kubi.

„Skupna izjava je za vse kristjane in ljudi dobre volje prava zakladnica spodbud, navodil in predlogov, kako naj bi kristjani … v vedno popolnejši medsebojni edinosti in ljubezni živeli Jezusov Evangelij.“

Med drugim je izpostavil tudi molitvena srečanja za mir verskih voditeljev v Assisiju.

Kristjani bi morali več narediti in z združenimi močmi premagovati probleme, s katerimi se soočajo naši trpeči bratje in sestre doma in po svetu.“

Škof Lipovšek je poudaril še pomen zaščite družine, ki ji tudi Ruska pravoslavna Cerkev namenja veliko pozornosti. Nadškofu Zoretu in škofu Lipovšku se je ob oltarju poleg nekaj duhovnikov pridružil še apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, Juliusz Janusz.

 

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.