Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Med obiskom gora imajo pomembno vlogo planinske koče

Slovenija | 23.07.2016, 00:45

Priljubljen način preživljanja prostega časa med počitnicami je obisk gora. Slovenija ima mrežo 1974 planinskih poti, ki so skupaj dolge več kot 10 tisoč kilometrov. Planinska društva vzdržujejo tudi 80 planinskih veznih poti oziroma obhodnic. Med obiskom gora imajo pomembno vlogo planinske koče. Na spletni strani Planinske zveze Slovenije lahko najdemo seznam 178 koč, zavetišč in bivakov.

Na Kredarico vsakih 14 dni pripeljejo približno 5, 6 ton hrane in pijače

Poletna planinska sezona se je uradno začela 15. junija, trajala bo do 15. septembra. Po besedah oskrbnika Triglavskega doma na Kredarici Hermana Uraniča je v tem delu sezone nadpovprečno veliko gostov, še posebej tujih, med njimi je veliko Avstrijcev, Nemcev, Angležev, Belgijcev, Čehov in Slovakov. Koča je med julijem in septembrom odprta ves čas. Triglavski dom, ki je postavljen na 2515 metrih nadmorske višine, ima ležišča za 330 gostov. Kadar se zgodi, da jih je več, tam uredijo zasilna ležišča v dveh velikih jedilnicah. Takšne prenočitve ne zaračunajo. Trenutno v koči dela sedem ljudi. Tisti, ki so zaposleni, ostanejo v njej vso poletno sezono, študentje tam preživijo kakšen mesec. Kako je z oskrbo hrane in pijače? "Vsakih 14 dni pripeljemo gor za 14 dni približno 5, 6 ton hrane in pijače," odgovarja Uranič. Helikopter ob vračanju v dolino odpelje smeti.

Planinski dom na Kumu ljubitelje hribov sprejema vse leto

Planinski dom na Kumu na 1211 metrih nadmorske višine, ki je lani osvojil naziv Naj planinska koča, je odprt vse leto, izjema so ponedeljki. Oskrbnik Roman Ledinek pravi, da jim je letos nekoliko ponagajalo vreme. Tudi Kuma ne obiskujejo le Slovenci. Zelo veliko je gostov iz Hrvaške. Dom ima 32 postelj.

Na Blegošu ekološko ozaveščeni

Planinska zveza Slovenije je začela pred leti podeljevati certifikata Okolju prijazna koča in Družinam prijazna koča. Koča na Blegošu, ki leži na 1391 metrih nadmorske višine, se lahko pohvali z obema. Za okolje po besedah oskrbnice Tatjane Letnar med drugim skrbijo z uporabo varčnih žarnic, izogibajo se agresivnim čistilom in osvežilcem. V koči je otroški kotiček, zunaj so igrala z gugalnicami in plezalno steno. Koča na Blegošu bo do 31. oktobra odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih, takrat bo obratovala le, če bo praznik. Ima dve sobi s štirimi posteljami, eno sobo s skupnimi ležišči, v kateri lahko spi od 25 do 30 ljudi. Ima tudi podstrešno sobico, v katero lahko namestijo vzmetnice.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.