Petra StoparPetra Stopar
Predstavitev knjige Mateja Tonina (foto: ARO)
Predstavitev knjige Mateja Tonina | (foto: ARO)

Tonin v svoji knjigi strnil razmišljanja o razvoju Slovenije v zadnjih 25 letih

Slovenija | 22.07.2016, 15:52

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je predstavil knjigo z naslovom Upanje za Slovenijo, v kateri je strnil svoja razmišljanja o tem, kaj je šlo v zadnjih 25 letih v Sloveniji narobe in kje so rešitve. Med drugim predlaga uvedbo dvostebrnega pokojninskega sistema, po katerem bi v osnovi imeli vsi enake pokojnine.

Kot je dejal Tonin, je navdih za knjigo dobil, ko je na TV Slovenija gledal izjave ljudi, ki so jih dali pred 25 leti in znova ob nedavnem praznovanju 25-letnice samostojnosti, pri čemer so izrazili precejšnje razočaranje nad razvojem države v zadnjem četrtletju. Zato je želel analizirati, zakaj takšno nezadovoljstvo.

Prvi del knjige tako predstavlja njegovo razmišljanje o tem, kaj je šlo v zadnjih 25 letih v Sloveniji narobe, v drugem delu pa ponudi možne rešitve.

Statistični podatki po njegovih besedah kažejo, da Slovenci danes živimo bolje kot leta 1991, kljub temu pa so mnogi razočarani. Temeljni razlog za slednje Tonin vidi v tem, da imajo ljudje občutek, da veljajo dvojni standardi "in to je tisto, kar nam ubija državo". "Tajkun, ki je davkoplačevalce oškodoval za 100 milijonov evrov, gre v zapor za sedem let, nek tehnični kontrolor, ki je vzel 200 evrov podkupnine, pa gre v zapor za tri leta. Tudi vplivni minister lahko ostane na položaju kljub 45.000 nezakonito izplačanim evrom, drugi, ki je ukradel pašteto, pa mora oditi s položaja," je dejal.

Kot rešitev poslanec zato predlaga, da se družba opre na tri vrednote - svobodo, varnost in pravičnost - kar je združil v en stavek: "Kot politika smo dolžni zagotoviti vsem enake začetne možnosti, vsem so dolžni zagotoviti varnost v najširšem pomenu besede ter spoštovanje pravil iger za vse".

Med rešitvami med drugim predlaga tudi dvostebrni pokojninski sistem. V prvem stebru bi bili vsi, pri čemer bi imeli vsi enako osnovno pokojnino, denimo 600 evrov, v drugi steber pa bi vplačevali tisti, ki bi želeli višjo pokojnino. "Dolžnost države je, da vsem zagotovi neko osnovno socialno varnost, nato pa vsak zase skrbi, za to, za koliko višjo pokojnino od osnovne bo imel," je dejal in dodal, da bi s tem ljudem omogočili več svobode.

Knjigo je, kot je dejal, pisal za vse, ki jih zanimata družba in stanje v Sloveniji, razmišljanja in rešitve, ki jih je predstavil, pa bo skušal udejanjiti tudi preko svoje stranke v parlamentu.

Knjiga je izšla pri Inštitutu dr. Janeza Evangelista Kreka, recenziji k njej pa sta napisala nekdanji šolski minister Žiga Turk in prvi šolski minister Peter Vencelj. Na predstavitvi je sodeloval tudi Milan Matos..

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.