Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Novakova za Časnik.si: Kaže, da bom kandidirala, saj stranki podpora raste

Slovenija | 23.07.2016, 10:58

"V NSi si prizadevamo za novo politično kulturo, ki gradi na pozitivnem reševanju problemov in ubira zmerno srednjo pot, brez skrajnosti, ki vodijo v konflikte," je pred obletnico stranke v pogovoru za Časnik.si dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Na vprašanje ali bo na jesenskih volitvah stranke znova kandirala za mesto predsednice pa dejala, da kaže, da bo, saj stranki podpora raste.

Novakova je uvodoma odgovarjala na vprašanje o izključitvi Aleša Hojsa iz stranke. Dejala je, da so v NSi vsi člani, ki delajo za dobro stranke in v duhu vrednot krščanske demokracije in naših pravil, vedno dobrodošli. Glede odnosa med SDS in NSi pa je dejala, da v parlamentu obe stranki pogosto sodelujeta pri vprašanjih, kjer imajo podobna stališča. Sklicali so tudi nekaj skupnih izrednih sej. "Kadar se strinjamo z vsebino, ki jo predlaga SDS ali katera druga opozicijska stranka, jo podpremo in tudi obratno. Ni pa nujno, da se moramo v vsem strinjati in imeti enaka mnenja in stališča o vseh stvareh," je za Časnik.si dejala Novakova.

Poudarila je, da v stranki predvsem delajo in iščejo rešitve za probleme, ki jih srečujeko na terenu in v pogovorih s številnimi državljani, ki delajo na različnih področjih. "Včasih pa je potrebno povedati jasno in glasno, kadar se s kom ali s čim ne strinjamo, ne glede na to, za koga in kaj gre. Predvsem se ne strinjamo s potezami, ki ljudi razdvajajo ali spodbujajo sovraštvo in nove delitve," je pred obletnico stranke dejala Novakova. Spomnila je, da so krščanski demokrati odigrali pomembno vlogo pri postavljanju temeljev slovenske države in zaradi evropskih povezav tudi bistveno pripomogli k hitrejšemu priznanju Slovenije. V svetu se konflikti povečujejo, populisti in skrajneži pridobivajo na moči. Žal se to dogaja tudi v Sloveniji, opozarja prvakinja NSi in trdi, da si prizadevajo za novo politično kulturo, ki gradi na pozitivnem reševanju problemov in ubira zmerno srednjo pot, brez skrajnosti, ki vodijo v konflikte. Želijo, da bi tudi Slovenija postala normalna država, kjer politika postavlja v ospredje spoštovanje vsakega človeka in dela za skupno dobro vseh državljanov, je v intervjuju za Časnik.si dejala Novakova.

Novakova o jesenski kandidaturi na strankarskih volitvah

"Za sedaj kaže, da bom kandidirala, saj stranki podpora raste in je tudi notranje stabilna. Še naprej pa bomo v NSi delali za to, da bi Slovenija vedno bolj postajala normalna demokratična država, kakršno smo si predstavljali ob njenem nastanku. Za uresničitev tega cilja pa potrebujemo tudi v politiki več medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, predvsem pa moramo iskati rešitve za današnji čas in današnje potrebe. Pošteno in odgovorno delo, ustrezni ukrepi za podporo gospodarstvu za več delovnih mest, spodobno plačilo za vse, ki odgovorno in pošteno delajo,… Potrebujemo takšno socialno politiko, ki zagotavlja pomoč tistim, ki so se znašli v stiski in vzpostavlja boljše pogoje za bolj spodbudno družinsko politiko. Kako izboljšati rodnost in zagotoviti več delovnih mest za mlade ljudi, morajo postati naše osrednje teme. Večja zaposlenost mladih je tudi eden od pomembnih pogojev za več rojstev in za boljše pokojnine, za katere se zagotavlja denar iz vplačanih prispevkov zaposlenih, vedno večji delež pa mora zagotavljati državna blagajna."

Vir: Časnik.si

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.