Petra StoparPetra Stopar
Mladi na SDM v Krakovu (foto: Radio Vatikan)
Mladi na SDM v Krakovu

VIDEO, FOTO, AUDIO: Papež na SDM 28. 7.: Prvo srečanje z mladimi in pozdrav mladoporočencem

Cerkev po svetu | 28.07.2016, 19:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je popoldne prvič srečal z mladimi v sklopu 31. svetovnega dneva mladih. Do parka, kjer je bilo zbranih milijon mladih, se je pripeljal s tramvajem, na katerem so ga spremljale invalidne osebe. Prejel je tudi ključe mesta Krakov.

Glasba, tradicionalni plesi, plapolanje zastav držav z vseh celin, velika slika Usmiljenega Jezusa kot ozadje odra, papežev nagovor mladim. Te podobe so zaznamovale prvo srečanje papeža Frančiška z mladimi z vsega sveta.

“Končno se srečamo,” je dejal papež in dodal, da jih na to srečanje sklical Jezus: “Ko se Jezus dotakne srca mladega fanta ali dekleta, so ti sposobni zares velikih dejanj. Spodbudno je, ko slišimo, kako delijo svoje sanje, vprašanja in željo, da nasprotujejo vsem tistim, ki pravijo, da stvari ni mogoče spremeniti. To je dar z neba, da lahko vidimo, kako z vašimi vprašanji poskušate najti načine, da bi bile stvari drugačne. Lepo je in moje srce je potolaženo, ko vas vidim tako živahne.”

Na SDM-ju tudi Slovenci
Na SDM-ju tudi Slovenci © Radio Vatikan

Papež je nato spregovoril o usmiljenju, ki ima vedno mlad obraz. “Usmiljeno srce pogumno zapusti udobnost, usmiljeno srce zna iti nasproti drugim, uspe objeti vse. Usmiljeno srce zna biti zatočišče tistemu, ki ni nikoli imel hiše ali jo je izgubil, zna ustvariti domače in družinsko vzdušje tistemu, ki je moral emigrirati, sposobno je nežnosti in sočutja. Usmiljeno srce zna deliti kruh z lačnimi, usmiljeno srce se odpre in sprejme begunca in migranta. Reči usmiljenje skupaj z vami pomeni reči priložnost, pomeni jutri, prizadevanje, zaupanje, odprtost, gostoljubnost, sočutje, sanje.”

Papež je navedel še eno izkušnjo, ki jo je opazil v zadnjih letih. Posebej ga boli, ko vidi mlade, za katere se zdi, da so se predčasno upokojili, ki so vrgli puško v koruzo, se predali, hodijo naokoli z žalostnim obrazom, kot da njihovo življenje ne bi imelo vrednosti, ki so zdolgočaseni, zapustijo življenje v iskanju omotic ali občutke živosti po temačnih poteh, na koncu pa drago plačajo.

“Človek se zamisli, ko vidi mlade, ki izgubijo najlepša leta svojega življenja in energijo, ko tekajo za prodajalci lažnih iluzij (v moji domovini jim pravimo: prodajalci dima), ki kradejo najboljše od vas. Zato, dragi prijatelji, smo se zbrali, da si medsebojno pomagamo, ker se ne želimo pustiti oropati najboljšega v nas, ne želimo dovoliti, da nam ukradejo energijo, veselje, sanje z lažnimi iluzijami."

Za polnost, prenovljeno moč, imamo samo en odgovor: ni stvar, ni predmet, ampak oseba, ki je živa, imenuje se Jezus Kristus. Jezus nam vedno ponudi roko, ko pademo.Kdor sprejme Jezusa, se tudi nauči ljubiti kot Jezus. Papež je ob tem mlade pozval, naj vstopijo v pustolovščino usmiljenja, gradnjo mostov in rušenje zidov, pomoč ubogim in osamljenim, prisluhnejo naj svojim starim staršem, njihovi modrosti.Življenje je polno, ko se ga živi začenši z usmiljenjem. To je najboljši del, ki nam ne bo nikoli odvzet,” je papež sklenil svoj nagovor in mlade še blagoslovil.

Večerni pozdrav mladoporočencem in zaročencem o treh besedah: Smem, hvala oprosti

Kot en večer prej, je tudi v četrtek zvečer papež Frančišek skozi okno nadškofije pozdravil zbrane mlade na trgu. Tokrat je spregovoril po špansko. Obrnil pa se je predvsem na mladoporočence in jim dejal, da za fante in dekleta, ki se poročijo vedno reče: To so tisti, ki so imeli dovolj poguma! Ni namreč lahko oblikovati družine, ni se lahko vezati za vse življenje. Za vse to je po papeževih besedah potreben pogum. »In želim vam, da bi imeli ta pogum«, jim je dejal Frančišek ter jim nato predlagal tri besede: smem, hvala, oprosti.

Papež med pozdravom mladoporočencem
Papež med pozdravom mladoporočencem © Radio Vatikan

Včasih me kdo vpraša, kaj storiti, da bi družina uspela premagati vse težave, je dejal Frančišek in povedal, da takrat svetuje tri besede, tri načine ravnanja, ki naj bi zakoncem pomagala ohraniti zakonsko zvezo. Ta je namreč po njegovih besedah nekaj čudovitega, tako lepega, da jo je treba ohraniti za vedno.

Najprej je razložil besedo: Smem? »Zakonca vedno vprašajte: Kaj misliš? Bi naredila tako? Nikoli ne poteptajte tega

Druga beseda je: hvala, kar pomeni biti hvaležni. Po papeževih besedah naj bi se moža in žena velikokrat zahvalila drug drugemu. »Zakrament zakona si zakonca podelita med seboj. Ta zakramentalna vez pa se ohranja s tem občutkom hvaležnosti

Tretja beseda pa je: oprosti. Papež se zaveda, da jo je večkrat težko izgovoriti. Vendar pa je med zakoncema vedno kakšno nerazumevanje. »Treba si je znati to priznati in prositi odpuščanja. Reči oprosti nam zelo dobro dene«, je dejal Frančišek. Zatem pa je vse zbrane povabil, naj glasno skupaj z njim ponovijo besede: »Smem! Hvala! Oprosti!«.

Dodal je, da je normalno, da se zakonca tudi kdaj skregata, celo krožniki lahko letijo. Tega se ne smejo ustrašiti. »Dam vam en nasvet: Nikoli ne končajte dneva brez da bi se spravili. In veste zakaj? Zato, ker je hladna vojna naslednjega dne zelo nevarna«, jim je dejal sveti oče. Za spravo pa po njegovem niso potrebne velike besede, dovolj je že majhno dejanje, saj ljubezen uredi vse.

Ob sklepu je zbrane povabil k molitvi Zdrava Marije za vse družine in bodoče zakonce ter jim še dejal: »In molite zame! Zares molite zame!«.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.